Jedanaesti Međunarodni festival sportskog filma na Zlatiboru od 25. do 28. avgusta 1foto Nenad Kovačević Danas

Međunarodni festival sportskog filma, na kojem će biti predstavljeno oko 40 igranih i dokumentarnih filmova iz zemlje, regiona i sveta, biće održan 11. put zaredom u Kulturnom centru na Zlatiboru od 25. do 28. avgusta, najavljeno je danas u Jugoslovenskoj kinoteci.

Festival je takmičarskog karaktera i pored filmskih stvaralaca, okuplja i ugledne sportiste iz zemlje i sveta.

Ove godine priznanja za životno delo dobiće Hadži Petar Božović, Aleksandar Kerković, Ilija Jorga, Zoran Živković i Đorđe Perišić, dok će povelja heroja sporta i života „Nataša Kovačević“ pripasti bacaču diska, koplja i kugle Draženku Mitroviću.

„Festival će otvoriti film ‘Skok’ koji govori o poznatoj sudbini Nataše Kovačević čije ime nosi naša povelja heroja, to jest heroine sporta i života. Festival će zatvoriti igrani film ‘Dečko koji obećava’, film koji govori o temama upotrebe i zloupotrebe mladih ljudi u sportu, a naročito u fudbalu“, rekao je selektor i urednik programa Festivala Aleksandar Avramović.

On je naveo da Festival ove godine ima filmove iz svih delova, pored Slovenije koja ima centralno mesto, tu su i ostale zemlje bivše Jugoslavije, a iz Severne Makedonije biće jedan košarkaški film.

„Skrećem pažnju na crnogorski film ‘Put prazne šake’, koji govori o karateu. Verovatno mnogi ne znaju da je karate klub ‘Budućnost’ – klub sa najviše medalja na svim nivoima u istoriji sporta, ne samo crnogorskog, jugoslovenskog ili evropskog nego i u istoriji svetskog sporta“, dodao je Avramović.

Festival je deo međunarodne asocijacije svetskih festivala sportskog filma sa sedištem u Milanu, a organizatori su Udruženje Međunarodni festival sportskog filma Zlatibor, opština Čajetina i Turistička organizacija Zlatibor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.