Jedinstvena u Istočnoj Evropi, Balkanska smotra mladih strip autora 25. put u Leskovcu od 21. do 27. juna 1Foto Promo/Balkanska smotra mladih strip autora

Smotri će prisustvovati oko pedeset gostiju, uglavnom strip autora, iz Belgije, Finske, Nemačke, Poljske, Češke, Turske, Rumunije, Makedonije, Bugarske, BiH, Hrvatske i Srbije, a nagrada „Prijatelj stripa“svečano će biti uručena ambasadoru Kraljevine Belgije Koenradu Adamu.

Najstariji strip festival na čitavom Balkanu – Balkanska smotra mladih strip autora, održava se ove godine 25. put u Leskovcu od 21. do 27. juna.

To mesto ova Smotra izborila je u konkurenciji blizu pedeset manifestacija posvećenih stripu na prostoru Turske, Grčke, Makedonije, Albanije, Bugarske, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije.

Četvrt veka kontinuiranog rasta festival obeležava tako što po prvi put u svojoj istoriji traje ne tri, već punih sedam dana.

Ovo izdanje, takođe, naročitim će učiniti i stripovsko pobratimljenje između Leskovca i Brašova u Rumuniji – 24. juna.

Tom prilikom će „Protokol o saradnji“ potpisati predavač u Leskovačkoj školi stripa Marko Stojanović i direktor Regionalnog muzeja u Brašovu Nikolae Pepene.

Leskovac je, dodajmo, jedinstven u Istočnoj Evropi po tome što se „po stripu“ pobratimio sa već dva balkanska grada, Sofijom u Bugarskoj i Herceg Novim u Crnoj Gori.

Na kraju, ovogodišnju smotru specijalnom čini i prateća izložba „Nešto se izgleda dešava u belgijskom stripu“ u Narodnoj biblioteci „Radoje Domanović“, koju će 25. juna otvoriti ataše za kulturu ambasade Kraljevine Belgije Bertrand Fontejn.

Reč je o izložbi u organizaciji Wallonia-Brussels International (WBI), koja predstavlja mlade snage stripa u Belgiji – ranije prikazana u Kini, Brazilu i Maroku.

Tridesetak aktivnosti kojima će se obeležiti jubilej dešavaće se širom Leskovca, u prostorijama Leskovačkog kulturnog centra, Narodnog muzeja, NB „Radoje Domanović“ i Osnovne škole „Josif Kostić“, a u organizaciji škole stripa „Nikola Mitrović Kokan“.

Posetioci će imati prilike da prisustvuju tribinama, okruglim stolovima, izložbama, demonstracijama crtanja, radionicama, predavanjima, master klasovima, dodelama nagrada pa čak i jednom video mostu sa strip autorima iz Nigerije u Africi.

Ove godine predviđene su tri uvodne aktivnosti koje prethodne zvaničnom svečanom otvaranju Smotre 24. juna.

U pitanju su dodela nagrade „Prijatelj stripa“ ambasadoru Kraljevine Belgije Koenradu Adamu 21. juna u Svečanoj sali Skupštine grada Leskovca, predavanje i radionica „Ja sam (grafički roman) Akiko“ pesnika Stefana Tićmija i Leskovačke škole stripa u NB „Radoje Domanović“ 22. juna.

Tu je i otkrivanje murala Darka Nikolića posvećenog Nikoli Mitroviću Kokanu (1933-1997) u OŠ „Josif Kostić“, 23. juna.

Pored tri uvodne, organizatori Smotre najavljuju i jednu završnu aktivnost.

Ona je zakazana 27. juna, kada će Leskovačka škola stripa prirediti stručno vođenje i strip radionicu za oko 120 učesnika Kampa RTS, Ministarstva prosvete RS i Sportskog saveza Srbije za decu iz dijaspore.

Smotri će prisustvovati oko 50 gostiju, uglavnom strip autora, iz Belgije, Finske, Nemačke, Poljske, Češke, Turske, Rumunije, Makedonije, Bugarske, BiH, Hrvatske i Srbije.

U okviru Međunarodne strip konferencije koja se održava u sastavu Balkanske smore,  iz Nemačke stiže Remus Brezeanu, koji radi za američkog izdavača „Aftershock“, a iz Finske Damjan Georgijevski, koji će održati masterklas „Od linije do ilustracije“.

Poljski strip autor Igor Wolski održaće predavanje na temu savremenog poljskog stripa, a češki strip teoretičar Pavel Pilch, koji je na Univerzitetu u Brnu doktorirao temom „Jugoslovnski i post-jugoslovenski ratni stripa 1918-2018“ predstaviće češki strip uz dodatak predavanja „(Anti)ratni strip – deveta umetnost u službi mira“.

Gosti smotre biće i proslavljeni domaći strip autori koji sa uspehom rade za najveće američke i evropske strip izdavače, među kojima su Vladimir Krstić Laci, Dejan Nenadov, Dražen Kovačević, Vladimir Aleksić, Saša Jovanović, Siniša Banović, Tiberiu Beka, i brojni drugi strip autori iz Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari