"Još ovaj put": Možda poslednji Nišvil u Nišu 1Foto Z. Miladinovic/Danas

„Još ovaj put“, slogan je 28. Nišvil džez festivala, kojim organizatori žele da sugerišu da možda već sledeće godine on neće biti održan u Nišu, već u „nekoj zemlji Evropske unije“, zbog višegodišnje finansijske nebrige države, kao i smanjene podrške Grada, koji je do sada klučno doprinosio njegovom opstanku i rastu.

Ipak, „još ovaj put“, tokom deset festivalskih dana, od večeras do 14. avgusta, publika će moći da vidi 250 programa, sa 850 izvođača, koji će nastupiti na 15 scena.

Svi programi su besplatni, izuzev glavnog programa, na Eart i Sky sceni, od 11. do 14. avgusta.

Zadržan je koncept “festival festivala”, pa će osim muzike na osam muzičkih stejdževa, na kojima će se slušati džez, rege, fank, rok, world ili hip hop, te muziciranje u čast Šabana Bajramovića, posetiocima biti ponuđen i pozorišni i filmski program.

“Videćemo da li će biti reakcije državnih organa nadležnih za kulturu ili gradskih otaca na poruku koju smo uputili. Britanski Gardijan je 2016. svrstao Nišvil u Top deset evropskih džez festivala u Evropi, a zbog nedovoljnih sredstava više nismo u stanju da isporučimo tako kvalitetan festival. Naš ukupni budžet je oko pola miliona evra, a potreban nam je milion. Ove godine je festival slabiji, ali se nadamo da će atmosfera biti odlična, pa naša publika to i neće osetiti”, rekao je direktor Ivan Blagojević na konferenciji za novinare.

Blagojević je kazao da se nada da će odbornici Skupštine grada “ispraviti svoju ogromnu grešku”, pa odlučiti da Nišvil iz budžeta dobije bar još šest miliona, a Grad nakon toga utužiti festival za taj iznos, pošto je budžetska inspekcija, koja je kontrolisala poslovanje festivala za 2019. i 2020. godinu, utvrdila da on navodno nije opravdao taj iznos.

On je uveren da će Nišvil dobiti taj sudski spor jer zakon nije prekršen.

Grad je, međutim, nedavno odlučio da Nišvilu ove godine ne isplati 30 miliona dinara, već ih umanji za tih šest miliona, proglasivši ga na taj način ”krivim”, dodao je on.

Maja Mitić, umetnička direktorka i selektorka Nišvil džez teatra, kazala je da je, uprkos manjku sredstava, ovaj važan segment Nišvila ove godine kvalitetniji nego nekih prethodnih.

Publika će moći da vidi 17 pozorišnih predstava iz Francuske, Švajcarske, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Sjedinjenih Američkih Država i Srbije, koje izvode trupe koje postoje 60 godina, ali i one sasvim mlade.

Među njima će biti i predstava “Balkan Bordelo” čuvenog njujorškog pozorišta “La Mama”, koju je uradio u koprodukciji sa “Ateljeom 212” i “Kendre Multimediom”. Posle uspešne premijere u Njujorku i sjajne kritike u Njujork tajmsu, “Balkan bordelo” će svoju Balkansku turneju, kroz Crnu Goru, Makedoniju, Albaniju i Srbiju, započeti u Nišu.

“Besmisleno je pričati da nemamo baletski pod, i da se borimo za svetlo, i da li imamo ili nemamo metlu i vodu da očistimo plato. Nišvil je brend, a mnogo toga radimo na lične kontakte i veze”, kazala je Mitić.

Nišvil džez teatar počinje večeras, dokumentarnim filmom “Svet je na leđima žene”, čija je tema seksizam i rodna ravnopravnost, obrađena kroz razgovor sa glumicom i rediteljkom Mirjanom Karanović.

Film je uradilo “malo udruženje”, Nova mreža iz Niša, a biće prikazan u Oficirskom domu.

“Kroz ličnu priču i intimnu ispovest proslavljene Mirjane Karanović progovorili smo o stereotipima, predrasudama i problemima sa kojima se susreću žene na balkanskom prostoru. Zaprepastiće vas neke činjenice iz njenog života”, poručila je autorka Brankica Jovanović, najavljujući da će film zatim obići festivale u Srbiji i regionu.

Uz ovaj film, publika će večeras moći da vidi i izložbu fotografija “Izazov, scena, kadar” Lidije Antonović, kao i paradu i predstavu “Vartalj”, beogradskog Mimart teatra, koje će se igrati od Nišvilovog Džez muzeja u Tvrđavi, preko Tvrđavskog mosta, do Amfiteatra na Nišavi.

U ovom amfiteatru biće odigrana i predstava “Reflexija”, niškog Pro kontra teatra.

U glavnom programu Julian Marley, Al McKay, Natacha Atlas, Beti Đorđević, Magnifico…

U glavnom programu festivala između ostalih nastupiće sjajni američki gitarista Al McKay, sa grupom vrhunskih muzičara Earth Wind&Fire, svetski poznati džez i fjužn bend Yellow Jackets (SAD), rege muzičar, kantautor, producent i humanitarac Julian Marley, poznat i kao sin slavnog Boba Marleya i jedan od najistaknutijih vokala u arapskom svetu Natacha Atlas.

Muzičke boje sa prostora ex YU braniće između ostalih Magnifico (Slovenija) i Beti Đorđević (Srbija), koja je i dobitnica ovogodišnje Nišvilove nagrade za životno delo.

Na glavnim, Earth i Sky stejdževima muziciraće i George Cables & Piero Odorici Quartet (SAD), Kurt Rosenwinkel- Caipi (SAD, Brazil), Jungsu Choi Tiny Orchestra (Južna Koreja), Nišville Rojaze project band- The first generation (Srbija), Koh Mr Saxman & Sound of Siam (Tajland), Natasha Atlas & Džambo Agushevi Orchestra (Egipat, Belgija, Makedonija).

Publika će moći da vidi i nastupe La Malbec Orchestra (Argentina), Vladimira Kostadinovića Mindedness (Austrija), Mattan Klein Quarteta (Izrael), I Think you`re awesome (Danska), Kurina Trio i gostiju (Srbija), Nikole Kolodziejczyk Orchestra (Poljska), Corn Maiz (USA), Milana Petrovića Quartet ft Sašo Popovski (Srbija, Severna Makedonija), Montuna (Bugarska) i Unleashed Cooperation (Poljska).

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari