Jubilarni 10. Kraf 1Foto: Facebook/ Kraf

Kragujevac Deseti Kragujevački festival antiratnog, angažovanog i akademskog filma održava se od 25. do 29. oktobra, a pored filmskih projekcija u takmičarskom delu festivala biće prikazan i ciklus studentskih filmova velikih reditelja u programu „Kad su veliki bili mali“.

U takmičarskom delu KRAF studenti državnih filmskih akademija iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Makedonije predstaviće se sa 17 filmova.

Prve tri nagrade dodeliće žiri čiji je predsednik profesor produkcije na Novosadskoj Akademiji umetnosti i poznati dokumentarista Milan Nikodijević, a na kraju festivala biće uručeno priznanje publike filmu i autoru koji dobije najviše glasova.

Kako najavljuju organizatori, ovodogišnji KRAF biće u znaku umetnosti, ali ne samo filmske, jer će 10. rođendan biti proslavljen spajanjem nekoliko umetnosti, pa će tako tokom pet dana trajanja festivala biti otvorena i izložba slika, kratki pozorišni performans i održano književno veče i koncert.

I ove godine, organizatori KRAF, uz pomoć i podršku Nacionalne koalicije za decentralizaciju, uručiće nagradu „Tori Janković“ za decentralizaciju filmske umetnosti u Srbiji.

U Narodnoj biblioteci „Vuk Karadžić“ u Kragujevcu 28. oktobra će proslavljeni reditelj Slobodan Šijan predstaviti svoju knjigu „Filmus“, a publika će videti i originalnu izložbu „Devojka iz grada“, posvećenu glumici Sonji Savić.

Posebna atrakcija za ljubitelje muzike i filma biće koncert kover rok grupe „Vesele osamdesete“, posvećen hitovima iz kultnih jugoslovenskih filmova.

KRAF organizuje NVO Milenium iz Kragujevca, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, NKD i Grada Kragujevca, uz partnerstvo čačanske galerije „Nadežda Petrović“, Doma omladine Kragujevac, Dramskog studija Doma omladine i Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“ u Kragujevcu.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari