Jubilarni 20. Međunarodni salon stripa "Izvan kvadrata" 1Foto: Promo

Jubilarni 20. po redu Međunarodni Salon stripa biće održan od 28. septembra do 1. oktobra, najavljeno je iz Srećne galerije Studentskog kulturnog centra koja od početka organizuje ovu manifestaciju kao svoj redovni i najveći programski projekat.

Ovog puta, ljubiteljima devete umetnosti biće predstavljena dva grandiozna umetnička projekta „Grafičko sazvežđe „ u sklopu kojeg će biti prezentovani radovi devet mladih španskih autorki avangardnog stripa, i projekat „Izvan kvadrata“ – pogled na umetničke radove stripskih autora iz Srbije, koji okuplja 27 najeminentnijih stvaralaca.

Urednik Salona Miki Pješčić podseća da je strategija ove manifestacije osmišljena 2001. godine sa idejom da otpočne revitalizaciju stripa kao devete umetnosti u punom obimu i da se ta umetnička disciplina u redovnom godišnjem programu predstavi publici u svim vidovima.

Počelo se sa izložbenim konceptom, da bi ubrzo usledili govorni programi – tribine, predavanja, kao i promocije autora i strip izdavača.

Kao preteča Salona stripa, najpre je, u januaru 2001, godine organizovana Fanzinijada, veliki festival alternativnog, andergraund i autorskog stripa.

„Ubrzo Srećna galerija oformila je i edukativne programe radionica za alternativne i klasične crtačke izraze i školu stripa za najmlađe polaznike. Tada, usamljeni na domaćoj kulturnoj sceni, ali ohrabreni velikim odzivom umetnika i interesenata za ovako koncipiran program, u septembru 2003. godine pokrećemo Međunarodni salon stripa mladih, temeljno ispitujući preduslove za realizaciju zamišljenog velikog festivala koji će, kako sada vidimo, od svojih narednih izdanja postati najveći i najmasovniji strip događaj u ovom delu Evrope, profilisan za autore svih uzrasta iz svih zemalja sveta“, ističe Miki Pješčić.

Jubilarni 20. Međunarodni salon stripa "Izvan kvadrata" 2
Foto: Promo SKC

Prema njegovin rečima Salon je u protekle dve decenije predstavio beogradskoj publici više od 80 najeminentnijih strip autora iz sveta, Srbije i okruženja, a u svom takmičarskom delu programa oko 2500 strip autora iz 60 zemalja sveta, od kojih je njih 1000 iz kategorije uzrasta do 15. godina.

„Bez obzira na to što je strip pre svega književno delo, specifičnost ovog festivala ostaje izlagački segment strip stvaralaštva i eksplikacija najvirtuoznijih ostvarenja u domenu postignute likovnosti u stripu. Između ostalog, Salon je svih ovih godina koncepcijski zasnovan i na revalorizaciji domaćeg strip stvaralaštva, afirmaciji mladih autora i domaćeg strip izdavaštva“, ističe Miki Pješčić.

U tom kontekstu, i predstojeća izložba Izvan kvadrata – Pogled na umetničke radove stripskih autora iz Srbije koju priređuju Žika Tamburić i Marko Stojanović pokazuje da su ovdašnji stvaraoci devete umetnosti prepoznatljivi , „ po istraživanju različitih umetničkih formi“.

„Neki se bave ilustracijom, a neki vajarstvom, slikanjem, sviranjem ili kreiranjem omota za muzičke albume.

Ima umetničkih direktora, profesora, filmskih direktora, multimedijalnih umetnika…

Cilj ove izložbe je da predstavi bogatstva i različitosti njihovih umetničkih ostvarenja.

Ona takođe pokazuje kako njihova šira umetnička interesovanja utiču na njihove stripove.

„Mi se nadamo da će ova izložba doprineti boljem razumevanju stripova i njihovih umetnika u svetu umetnosti“ poručuju organizatori događaja.

 

Izlagači: 

Izlagači u okviru ovog projekta su : Aleksa Gajić, Aleksandar Zograf, Boban Savić Geto, Branislav – Bane Kerac, Branko Đukić, Danilo Milošev Wostok, Darko Perović, Dejan Nenadov, Đorđe Milović, Dragan Paunović, Dragana Kuprešanin, Dragana Radanović, Dražen Kovačević, Ivana Filipović, Jana Adamović Yana, Jovan Ukropina, Marko Nikolić, Milorad Vicanović Maza, Miroljub Milutinović Brada, R.M.Gera, Saša Jovanović, Saša Jovanović Fafner, Siniša Banović, Stevan Subić, Tihomir Čelanović, Toni Fejzula, Zvonimir Vidić.

 

Jubilarni 20. Međunarodni salon stripa "Izvan kvadrata" 3
Foto: Promo SKC

„Grafičko sazvežđe“

U sklopu projekta “Grafičko sazvežđe” predstaviće se umetnice iz Španije koje eksperimentišu sa stilovima i jezicima, ruše konvencije stripa i dele kritički pogled na svet, oscilirajući između poetskog i humornog.

U svom radu, ove autorke bacaju sumnjičav pogled na teme milenijumske egzistencije, poput ekonomske i radne nesigurnosti, nestanka stabilnosti, naše ambivalentnosti prema tehnologiji, snage sestrinstva i tečnog stanja ljubavnih odnosa u eri Tindera.

Izložba ističe na koji način stripovski jezik može da izađe iz papira i oživi u drugim umetničkim medijima.
Priređena od strane Monserat Terones, Grafičko sazvežđe, bila je predstavljena u CCCB (Centar za savremenu kulturu Barselone).

Jubilarni 20. Međunarodni salon stripa "Izvan kvadrata" 4
Rad: NADIA HAFID

Izložba je nastojala da dovede u pitanje kanonske forme koje su do sada korištene u stripovskim izložbama, pokušavajući da poštuje kako poreklo, tako i narativnu dimenziju medija.

Imala je za cilj da ponudi inovativnu perspektivu na strip, dopuštajući strip-kaišima i njihovim likovima da preuzmu prostor izložbe.

Devet umetnica bile su pozvane da zamisle nove načine invazije muzejskog prostora kroz maštovita rešenja zasnovana na suštini stripa kao sekvencijalnog narativa putem likovne imaginacije u devet instalacija koje su stvorene upravo za tu priliku.

Mediji i publika su ovaj projekat pozdravili kao pravu inovativnu igru.

Izložba koja sada stiže u Beograd putujući je arhiv materijala prikazanih u Barseloni, prenosna uspomena na ambiciozan projekat koji je slavio izvanredan trenutak kreativnosti devet sjajnih talenata, navodi između ostalog Jordi Costa, kustos izložbi španskih autorki.

To su: Barbara Alca, Marta Cartu, Genie Espinosa, Ana Galvan, Nadia Hafid, Conxita Herrero, Maria Medem, Miriampersand, Roberta Vazquez.

Projekat „Grafičko sazvežđe“ realizovan je u saradnji sa Ambasadom Kraljevine Španije u Beogradu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari