salon stripaFoto: F.M.

U toku je jubilarni, 20. Međunarodni Salon stripa SKC Beograd, koji traje do 1. oktobra, odnosno kraja oktobra.

Salon stripa je manifestacija koja ima poseban značaj za sve ljubitelje devete umetnosti u Srbiji, iako oni pravi stripofili svoje kolekcije obogaćuju redovno, bez obzira na to koji je mesec u toku.

Međutim, Salon stripa je prilika da se po povoljnim cenama nabave neka nova, a što da ne, i polovna izdanja koje dugo tražimo, a uz to i da popričamo sa izdavačima i drugim posetiocima.

Ovogodišnje izdanje otvorio je plesni performans umetnice Tijane Ostojić iz Instituta za umetničku igru, a potom su tradicionalno dodeljene nagrade prijateljima festivala i zahvalnice učesnicima pratećih izložbi.

Te izložbe su uvek nešto zbog čega se vredi prošetati do SKC-a, a ove godine tu je „Grafičko sazvežđe“ koje predstavlja mlade španske avangardne umetnice u saradnji sa ambasadom Španije.

Ističe se i „Izvan kvadrata – pogled na umetničke radove stripskih autora iz Srbije“, gde je predstavljeno 27 srpskih strip autora.

Zanimljivo je da ove godine jeste dodeljeno priznanje za najboljeg domaćeg izdavača stranih izdanja, ali ne i ono za najboljeg domaćeg izdavača domaćih izdanja.

Urednik festivala Miki Pješčić napomenuo je da to treba da bude opomena domaćim izdavačima i podstrek da ubuduće vidimo više dela srpskih autora na srpskom jeziku, jer dokaz da ih ima dovoljno leži u tome što oni imaju vrlo kvalitetna dela kod stranih izdavača.

Kada je u pitanju ponuda stripova, ona je kao i uvek šarena, jer svi koji prate scenu znaju da na njoj trenutno ne manjka kvalitetnih izdanja, iako na berzi ne učestvuju baš svi domaći izdavači.

Na štandu izdavačke kuće Golconda naišli smo na „Lunov Magnus Strip“, koji su oni ponovo pokrenuli prošle godine i koji je čitaocima dobro poznat sa kioska, ali i na mangu „Oldboy“, po kojoj je rađen čuveni film.

Bojan Marković ističe: -„Oldboy“ je prva manga koju je Golconda izdala i prvi broj je naišao na dobar odziv kod čitalaca i nadam se da će da će i drugi broj, koji je upravo stigao, izazvati dobre reakcije.

Kaže da je Salon stripa specifičan po tome što se tu uvek traže oni malo lepši i skuplji naslovi, luksuznija izdanja, jer se tu skupljaju ljudi koji malo više cene i poznaju strip.

-Ono što je možda najveći hit su „Nindža kornjače“ (TMNT: Heroji u oklopima), adaptacija one čuvene serije s kraja 80-ih, uz koju je cela jedna generacija odrastala.

Od novih izdanja najavljuje nastavak „Trapera Kerija“, kao i posebnu poslasticu u vidu prevoda jednog čuvenog francuskog autora, a napominje da im je uvek zadovoljstvo da budu na Salonu.

-Mi se uvek radujemo Salonu stripa, to je jedna manifestacija koja ima veliki značaj za sve ljubitelje stripa, a mi iz Golconde smo pre svega ljubitelji stripa, zato se i bavimo stripom.

Salon stripa donosi brojna zanimljiva izdanja

20. Salon stripa SKC Beograd - od francuskih klasika do azijskih uticaja 1
Foto: F.M.

Izdanja francuskih autora primetili smo i na štandu izdavačke kuće Najkula, čija edicija Vagabond je došla do petog broja.

U njoj se nalaze zanimljivi grafički romani, a tu su i nešto poznatiji likovi poput Spirua, Krcka i Kliftona, ali najtraženije je ipak nešto orijentalnije.

-U maju smo napravili promociju korejskog serijala „Solo Leveling“ i to nam je od tada svakako najtraženije izdanje, rekao nam je Dejan Savić.

-Na samom Salonu stripa imali smo premijeru i drugog korejskog serijala: „Kopile“ i to mlađa publika ovog prvog dana festivala najviše traži.

To je prvi korejski strip preveden na srpski, a u izdanju Najkule mogu se pronaći i drugi stripovi iz Azije, kao što su „Radiant“, „Kagaster“ i „Vakfu“.

Iako kaže da je rano dati sud o odzivu posetilaca dok se Salon na završi, Dejan ističe da je sjajno što on postoji u svojoj tradicionalnoj formi, ali daje i jednu ideju.

-Uvek mi je draža opcija, pogotovo kad vreme dozvoljava, da imamo događaje za popularizaciju stripa na otvorenom.

Salon stripa zatvara se u nedelju i zato požurite ukoliko imate neko izdanje na listi, ili ukoliko želite da se bolje upoznate sa svetom devete umetnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari