Osamdeset osam premijera, nova ostvarenja kultnih autora, i više od četiri stotine projekcija 1Foto: FoNet

Pred publikom filmovi Almodovara, Arđentea, Pola Šrejdera, Farhadija, Odijara, Ozona, Gaspara Noa, Pola Andersona, Kler Deni, Nanija Moretija, Ildiko Enjadi, Hamagučija, Šona Pena, Elene Ferante…, kao i Stefana Arsenijevića, Dušana Milića, Aleksandra Popovića, Miloša Pušića čiji film stiže direktno sa Berlinala…

Domaćom premijerom ljubavno-socijalne drame „Strahinja Banović“ Stefana Arsenijevića, koja je tokom 2021. osvojila brojne nagrade na svetskim festivalima, 25. februara u Kombank dvorani svečano će biti otvoren jubilarni, 50. Međunarodni filmski festival (Fest).

Kako su na konferenciji za novinare u Skupštini grada najavili Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu i predsednik Odbora Festa, Jugoslav Pantelić, umetnički direktor festa, Damir Handanović v.d. direktora Centra beogradskih festivala (CEBEF), i Dragoslav Fredi Stanisavljević, direktor Muzičke produkcije RTS, očekuje nas jedno uzbudljivo, ambiciozno i reprezentativno izdanje Festa, koncipirano sa ozbiljnošću kao što je i njegov jubilej, pedeset godina trajanja tokom kojih je u nekim periodima bio i jedan od najvažnijih festivala u ovom delu Evrope, na koji su dolazile zvezde svetskog filma.

Uprkos brojnim teškoćama i preprekama s kojima se zbog korone već dve godine suočavaju i mnogo veći filmski festivali, kako je istakao Ivan Karl, i činjenici da Fest ima i otežavajuću okolnost što ove godine nema na raspolaganju Veliku dvoranu Sava centra sa 3600 mesta što znatno poskupljuje prikazivanje filmova, publika i mnogobrojni gosti imaće priliku da do 6. marta uživaju u izuzetnom programu.

Na 421 filmskoj projekciji, kako je najavio Jugoslav Pantelić, imaćemo priliku da premijerno vidimo 88 celovečernjih filmova u okviru šest selekcija, a u glavnom takmičarskom programu, u trci za nagradu „Beogradski pobednik“, 20 novih ostvarenja iz Srbije, Francuske, Italije, Rusije, Grčke, Rumunije, SAD, Poljske, Austrije, Australije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije…

Među rediteljkama i rediteljima čiji se filmovi takmiče, na Fest se vraćaju Dušan Milić („Mrak“), Kventin Dupije („Neverovatno ali istinito“), Gaspar Noe („Vortex“), Damiano i Fabio D’Inoćenco („Latinska Amerika“), Sonja Trokić („Zbornica“), Aleksej German junior („Kućni pritvor“)…

Na „Beogradskog pobednika“ ove godine „jurišaju“ i Miloš Pušić sa filmom „Heroji radničke klase“, koji na Fest stiže direktno sa Berlinala gde će imati svetsku premijeru, Peter Bruner („Lucifer“), Ursula Meier („Linija“), Yvan Attal („Optužba“)…, a tu su i debitantska ostvarenja koja su režirali Ivan Bakrač („Posle zime“), Dimitris Kanelopoulos („Stado ovaca“), Tijana Zinajić („Prasica“), Alina Grigore („Plavi mesec“)…

Program jubilarnog Festa ima i „ženski“ znak – videćemo 18 ostvarenja koja su režirala rediteljke, a i takmičarska selekcija će sa „ženskim potpisom“ prikazati šest filmova.

Gala, najpopularniji festivalski program, donosi 32 hit ostvarenja iz sveta, a on će ove godine na jednom mestu okupiti filmove kultnih autora kao što su Pedro Almodovar, Pol Šrejder, Fransoa Ozon, Kenet Brana, Šon Pen, Pol Tomas Anderson, Ašgar Farhadi, Nani Moreti, Mišel Franko, Žak Odijar, Arno Deplešen, Žulija Dukorno, Ildiko Enjedi, Mia Hansen, Dario Arđento, Džastin Kurzel, Paolo Đenoveze, Leo Karaks, Odri Divan, Rjusuke Hamaguči…

Glavna takmičarska selekcija van konkurencije predstaviće četiri ostvarenja, program Fest Fokus 13 premijernih naslova, a Fest Fokus van konkurencije četiri.

– Jubilarno izadnje Festa predstavlja filmove koji inspirisani klasicima utiru put budućnosti koja je, sudeći po dometima vizija mnogih autora ovogodišnjeg programa, već počela. Jubilej je razlog da se prisetimo svih koji su doprineli bogatoj istoriji festa, na koju smo ponosni, kako verna publika, tako i učesnici svakog segmenta festivala. Filmovi, njihovi stvaraoci i publika razlozi su nastanka, postojanja i budućnosti Festa – istakao je Pantelić, koji je najavio i program „U susret Festu“, koji će se od 10. februara odvijati u Jugoslovenskoj kinoteci.

Festivalske projekcije odvijaće se u Kombank dvorani (glavni takmičarski program), Imaxu (tri sale), bioskopu Ušće (1 i 2), bioskopu „Fontana“, Dvorani Kulturnog Centra Beograd, Domu omladine i u Jugoslovenskoj kinoteci, a prodaja karata za jubilarni Fest počinje 4. februara.

Kakav nam je festival potreban

Kao najbitnije pitanje, kako je istakao Ivan Karl, nameće se šta raditi posle 50. Festa, u kom pravcu on treba da se menja i razvija.

Kao moguće dobre izmene Karl je pomenuo promenu termina – kraj septembra, kao idealno vreme za Fest koji bi došao posle Kana i Venecije, i dalje jačanje takmičarskog programa.

Na pitanje Danasa ko će sve odlučivati o promenama „fizionomije Festa“, da li će biti formiran jedan širi „tim“ sastavljen od struke i ljudi koji imaju iskustva i dobro poznaju prilike na svetskim festivalima, Karl je izjavio da se još razmišlja o tome.

– Ja sam naveo samo neke svoje ideje, a osnivač Festa je Grad Beograd, tu je i CEBEF, pa ćemo videti – smatra Ivan Karl.

Mihalkov možda ipak na Festu

Karl je na jučerašnjoj konferenciji demantovao informaciju da Mihalkov neće doći na Fest, koju je objavio Sputnjik i koju su preneli mnogi mediji, jer to ruski oskarovac nije izjavio.

Kako je Karl objasnio, on je pre dva dana razgovarao sa čovekom koji je vrlo blizak Mihalkovu, i koji mu je rekao da on jeste u nekim privatnim okolnostima koji ga sprečavaju da putuje, ali da će se možda ipak pojaviti na Festu.

Dolazak Olivera Stouna takođe je pod znakom pitanja, legendarni sineasta je planirao dolazak na Fest ukoliko tokom februara bude putovao u Evropu, ali su prilike sa pandemijom takve da verovatno neće putovati.

Sigurni gosti Festa za sada su ekipe filmova iz glavnog takmičarskog programa, a sve su najavile dolazak u Beograd.

“Beogradski pobednik” Kusturici i Mikiju Manojloviću

Nagrada “Beogradski pobednik” za doprinos filmskoj umetnosti na jubilarnom Festu, kako je već ranije objavljeno, svečano će biti uručena reditelju Emiru Kusturici, dvostrukom dobitniku kanske Zlatne palme, laureatu Srebrnog lava u Veneciji…, i legendarnom glumcu Predragu Mikiju Manojloviću koji je našu kinematografiju takođe proslavio u svetu.

A žiriju glavnog takmičarskog programa 50. Festa predsedavaće Miloš Biković, a članovi su: Tamara Dragičević, Argiris Papadimitropulos, Toni Gojanović i Đerđi Raduli. U žiriju programa Fest Fokus su: Ljubica Luković, Filip Đurić, Strahinja Madžarević, a o nagradi “Nebojša Đukelić” (za najbolji film snimljen u regionu), odlučivaće Biljana Srbljanović, Goran Terzić i Dragan Petrović.

Nagrada „Beogradski pobednik“ biće dodeljena u kategorijama najbolji film, režija, scenario, najbolju žensku i mušku ulogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari