Jugoslovenska kinoteka obeležava 90 godina od rođenja Velimira Bate Živojinovića 1Foto: Mstudiodf / Medija centar Beograd / CC BY-SA 3.0 / Wikimedia Commons

U zdanju Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici 28. februara biće otvoren legat i dve prateće izložbe posvećene srpskom i jugoslovenskom glumcu Velimiru Bati Živojinoviću, čime se obeležava 90 godina od njegovog rođenja.

„O značaju Velimira Bate Živojinovića za našu kinematografiju izlišno je mnogo govoriti, jer je njegov lik praktično postao simbol za srpski i jugoslovenski film“, rekao je direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić, a preneo FoNet.

Prema njegovim rečima, poput velikih holivudskih zvezda, Živojinović je prevazišao nivo odličnog glumca i ušao u mitologiju.

„To, pak, ne znači da se takvih glumačkih pojava i njihovog značaja ne treba iznova sećati, a kroz ovakve događaje i koristiti priliku da se njihov lik i delo sagleda iz novog ugla, da se osvetli neki do tada manje poznat aspekt biografije i filmografije velikana ili da se naprosto nekoj mlađoj publici približi stvaralaštvo nekoga ko je oblikovao ono što naš film jeste“, izjavio je Pantelić.

Kako je istakla kustoskinja postavke Irina Kondić, sadržaji koji prate taj jubilej publika će moći da vidi na dva nivoa zgrade Kinoteke.

Novopristigli legat Bate Živojinovića pridružuje se legatima ostalih velikana sedme umetnosti u okviru stalne postavke.

Osim nagrada koje krase nove vitrine legata, svoje mesto pronašli su i interesantni lični predmeti slavnog glumca.

Ulaz na stalnu postavku Jugoslovenske kinoteke biće slobodan za publiku u naredne dve nedelje.

Izložba „Privatno i radno“, deo legata Bate Živojinovića, predstavlja printove digitalnih fotografija koje dočaravaju radnu atmosferu sa snimanja iz njegove višedecenijske karijere, kao i odabrane segmente iz privatnog života.

Smeštena je u galeriji u prizemlju Kinoteke.

Multimedijalna izložba „Filmska paleta“ nalazi se u centralnom holu i ilustruje neke od najznačajnijih uloga Bate Živojinovića u filmovima: „Dr“ (1962), „Tri“ (1965), „Neprijatelj“ (1965), „Skupljači perja“ (1967), „Breza“ (1967), „Valter brani Sarajevo“ (1972), „Pas koji je voleo vozove“ (1977), „Tren“ (1978).

Izložbu čine inserti, tekstovi, fotografije i plakati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari