Jugoslovensko dramsko pozorišteJugoslovensko dramsko pozorište, nagrađeni, foto: Danas.rs

Jugoslovensko dramsko pozorište je, povodom svog 76. rođendana, uručilo tradicionalne godišnje nagrade glumcima, rediteljima i zaposlenima. Nagrade je uručila direktorka JDP-a  Tamara Vučković Manojlović.

U foajeu Scene „Ljuba Tadić” obeležen je Dan Jugoslovenskog dramskog pozorišta i tom prilikom dodeljene su godišnje nagrade.

– Danas proslavljamo 76. godina rada Jugoslovenskog dramskog pozorišta, 3. aprila 1948. godine odigrana je prva predstava „Kralj Betajnove“, u režiji Bojana Supice, osnivača JDP-a. Od tada se okupljamo svakog 3. aprila na istom mestu kako bismo dodelili godišnje nagrade i napravili kratku rekapitulaciju onoga što se dogodilo od prethodnog dana pozorišta do danas i najavili planove za budućnost – započela je ceremoniju direktorka JDP-a, Tamara Vučković Manojlović.

Tamara Vučković Manojlović
Tamara Vučković Manojlović, foto: Danas

Obraćanje prisutnima nastavila je uz reči sećanja na umetnike koji su nas napustili u prethodnom periodu.

– Iz godine u godinu napuštaju nas drage kolege, naši prijatelji i to su najteži trenuci u našem pozorišnom životu, i ne samo pozorišnom. Trenuci koji su još teži kada su odlasci iznenadni i prerani. Napustili su nas Jagoš Marković, Žarko Laušević, Gojko Šantić, Zoran Erić, Mirsad Tuka. Mislimo danas na sve njih, kao i na sve koji više nisu sa nama. I u teškim trenucima pozorište nastavlja da širi svoju misiju – kazala je Vučković Manojlović.

Ona je podsetila da je od prethodnog dana pozorišta JDP izveo šest premijera, gostovalo u osam zemlja, osvojilo brojne nagrade na festivalima i gostovanjima…

U pitanju su premijere: „Gubitnik“, po delima Tomasa Bernharda i Aleksandra Sergejeviča Puškina u režiji Nataše Radulović; „Bolest mladosti“, Ferdinanda Bruknera u režiji Jovane Tomić; „Incident na granici“, Kirana Lina u režiji Stefana Gajića; „Limeni doboš” po motivima romana Gintera Grasa, u režiji Vasila Hristova; „Disko Svinje“ Enda Volša u režiji Sima Đukića „Sirano“ Edmona Rostana u režiji Gorčina Stojanovića

Od nagrada je između ostalih izdvojila Dobričin prsten koji je dobila Anita Mančić.

–  Poseta i publika su nama najveća nagrada, a interesovanje je vrlo veliko. Jugoslovensko dramsko pozorište gostuje i ugošćava mnoga svetska pozorišta čije nas predstave očekuju u budućem periodu –  rekla je Tamara Vučković Manojlović.

Ona je pomenula i renoviranje i sanaciju pozorišta, radove koji su u toku. Sredstva je obezbedila Vlada na predlog Ministarstva kulture, kazala je.

Jugoslovensko dramsko pozorište dodelilo nagrade

Godišnju nagradu Jugoslovenskog dramskog pozorišta za dramatizaciju romana Tomasa Bernharda, dobila je Nataša Radulović za predstavu Gubitnik a za muziku u ovoj predstavi nagrađena je Ana Krstajić.

Ana se zahvalila na nagradi, posebno jer je prvi put radila u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Za ulogu Oskara u predstavi Limeni doboš po motivima romana Gintera Grasa u režiji Vasila Hristova, nagrađen je Miodrag Dragičević.

Uz konstataciju da neće biti lažno skroman Dragičević se zahvalio JDP-u na još jednoj nagradi, nakon što mu je uručeno priznanje.

Za uloge Agnes, Marije, Rozvite Ragune, Sestre Agnete, Irme Hofman i Jovane u predstavi Limeni doboš nagrađena je Jovana Belović dok je za uloge Alfreda Macerata, Sigizmunda Markusa, Feliksa, Dikerhofa, Aksela Miške, Učenika i Marka u istoj predstavi nagrađen Marko Janketić.

– Svima koji slave, srećan dan pozorišta – rekao je Marko Janketić.

Godišnju nagradu za režiju dobio je Gorčin Stojanović za predstavu „Sirano“ Edmona Rostana. Dragan Mićanović nagrađen je za ulogu Sirana, Anita Mančić za ulogu De Giša a Marija Vicković za ulogu Roksane u predstavi „Sirano“. Godišnju nagradu za kostimografiju i poseban umetnički doprinos u predstavi Sirano dobila je Lana Cvijanović.Godišnju nagradu za lepotu govora „Dr Branivoj Đorđević“ za ulogu Sirana u istoimenoj predstavi dodeljena je Draganu Mićanoviću.

Anita Mančić se zahvalila se publici prilikom preuzimanja nagrade.

– Hvala publici, živelo pozorište – rekla je Anita Mančić.

JDP je godišnje nagrade za izuzetan doprinos visokim standardima poslovanja dodelio asistentu scenografa, arhitekti Ivani Krnjić, kreatoru scenske maske Snežani Petković, modelaru kostima Evici Mančić, modelaru kostima Milici Milanković, glavnom majstoru za izradu kostimske opreme Marini Ilić, modelaru kostima Tatjani Stajić i majstoru pozornice Milošu Pješčiću.

Ove godine nagrada „Nebojša Glogovac“ dodeljena je Teodoru Vinčiću – za uloge Glena Gulda u predstavi Gubitnik; Trubača Majna, Kobjele, Poručnika Hercoga, Hanzike Kolina, Žandara 2, Činovnika 1, Praseta, Učenika, Stefana Bronskog, Rusa 2 i Teodora u predstavi Limeni doboš; i Monflerija i Kaluđera u predstavi Sirano.

– Ovo je velika čast i veliki teret, hvala JDP-u što mi je otvorio vrata i što otvara vrata mladima – istakao je Vinčić.

Ovo pozorište je 2021. godine, zajedno sa osnivačem Gradom Beogradom, ustanovilo Nagradu „Nebojša Glogovac“ za izuzetnu umetničku kreaciju mladog glumca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari