Jurica Pavičić o filmu “Jorgovani”: Sjajna satira na srpsku rusofiliju, i na bračne nevere 1Foto: Košutnjak filma

Jurica Pavičić, pisac, kolumnista i filmski kritičar iz Hrvatske smatra da je film „Jorgovani“  najveće iznenađenje u srpskoj kinematografiji ove sezone.

„Film „Jorgovani“ reditelja Siniše Cvetića pretvorio se u najveće ovosezonsko iznenađenje srpske kinematografije. Film ne baš poznatog reditelja u svega se nekoliko nedelja dokotrljao do 100 hiljada gledalaca u Srbiji. Pri tom „Jorgovani“ nisu istorijski ili kostimirani spektakl, nego niskobudžetna metafilmska komedija – nešto poput srpskih „Osam i po“, piše Jurica Pavičić za Jutarnji list.

„Jorgovani“ se zbivaju tokom nekoliko sati u noći nakon dodele srpskih televizijskih nagrada. Par supružnika i slavnih glumaca (Mićalović, Bosiljčić) upravo je dobio nagradu za sentimentalnu hit-seriju. No na noć slavlja njihov je brak u krizi jer se suprug spetljao s mlađom koleginicom (Bjelica), a supruga je ljubomorna što je on dobio, a ona izgubila ulogu u velebnoj ruskoj koprodukciji. Njih dvoje, a i ostali obigravaju oko ruskog filmadžije (Dugalić) za kojeg će se ispostaviti da je prevarant.

Reditelj Cvetić je pre „Jorgovana“ snimio samo jedan film – dobru, ali nekomercijalnu porodičnu dramu „Usekovanje“. U „Jorgovanima“ se snašao u limitima komorne komedije i izvukao najbolje iz izvrsnih glumaca. Hrvatskoj publici neće biti čitljive sve konotacije „Jorgovana“: film je pun satiričnih aluzija na srpsku filmsku i TV scenu, kao i na prethodni rad glumaca. No i hrvatski će gledaoci jasno iščitati satiru na srpsku rusofiliju. U „Jorgovanima“ likovi i najgorem bleferu jedu iz ruke samo ako je – Rus.“, zaključuje Pavičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari