Kad zaspiš u cipelama 1Foto: GNB Zrenjanin

Književnica Jasminka Petrović dva puta je bila gostujuća pesnikinja i voditeljka „Pesničke štafete“, dečje manifestacije koja se u organizaciji zrenjaninske biblioteke održava punih 43 godina i na najbolji način promoviše nacionalnu književnost, pisanje i kulturni indetitet.

Ona je u Krokodilovom Centru za savremenu književnost govorila o manifestaciji, a govorili su još Vladimir Arsenijević, književnik i bibliotekari Ana Davidovac i dr Dragana Sabovljev.

-Ideja je zaista veličanstvena, osim što uveče zaspiš u cipelama. U toku dana obiđeš 6, 7, 8 škola i to je zaista jako naporno. Međutim, na kraju ‘Pesničke štafete’ ti si potpuno ispunjen jer si svakodnevno u susretima sa kreativnošću i dobrotom – navela je u Krokodilu Jasminka Petrović.

Prema mišljenju književnika Vladimira Arsenijevića, ‘Pesnička štafeta’ je primer žive filozofije unutar nasleđa i tradicije, koja neprekidno pulsira, koja je u neprestanom stvaranju.

– Posle “Zmajevih dečjih igara”, manifestacija “Pesnička štafeta” je najstarija dečja manifestacija, nijedna godina nije preskočena, ima ubedljivo najveći broj učesnika sa preko 10.000 đaka u 60 škola, u tri okruga. Negde je to jedini kulturni sadržaj koji se mladima nudi, a njima znači da vide i čuju pesnika uživo kao što pesnicima treba da čuju decu. Smatram da je ova manifestacija nezamenjivi deo nacionalnog kulturnog nasleđa i da doprinosi razvoju nacionalnog identiteta. Mi smo nama super bez obzira što Ministarstvo kulture smatra da je reč o lokalnom događaju, koji je odbilo da finansira – navela je dr Dragana Saboljev.

Na promociji, koju je pratila izložba “Pesnička štafeta – jedinstveno kulturno nasleđe 1975–2018”, bilo je reči o istorijatu, edukativnoj ulozi manifestacije, o saradnji javne biblioteke sa osnovnim školama tokom njenog trajanja, o izdavanju knjiga dečje poezije u okviru izdavačke delatnosti Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“, o jedinstvenom kulturnom nasleđu koje doprinosi izgradnji ličnog identiteta učesnika i profesionalnog identiteta ustanove te izgradnji nacionalnog identiteta i decentralizaciji kulture na našim prostorima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari