Kada si stipendista fondacije “Steinway and Sons” 1Foto: Privatna arhiva

Kraljevski muzički koledž u Londonu je među prestižnim konzervatorijumima u Evropi i upravo tamo mlada pijanistkinja Ana Bursać završava master studije klavira kod profesora Dimitrija Aleksejeva i Jianing Konga.

Put do svetske scene mladu Novosađanku vodio je od Zrenjanina, odakle potiče porodica Bursać u kojoj se već treću generaciju članovi bave klasičnom muzikom i pedagoškim radom – otac Andrej Bursać profesor je na Muzičkoj akademiji u Novom Sadu dok je deda Slobodan Bursać bio muzički pedagog i horista.

Nakon Novog Sada, gde je živela i školovala se, upisuje osnovne studije u Londonu 2014. godine, kada za studiranje na Kraljevskom muzičkom koledžu u Londonu dobija punu, četvorogodišnju stipendiju fondacije “Steinway and Sons” i porodice Ser Sajmona i ledi Virdžinije Robertson.

Želja za usavršavanjem, novim umetničkim perspektivama i vrhunskim pijanističkim izazovima me je odvela na Kraljevski koledž u London. Kraljevski koledž je jedna od najprestižnijih muzičkih institucija na svetu, a London centar kulturnog života.

Za osnovne studije sam polagala audiciju 2014. godine i dobila punu stipendiju za sve četiri godine studiranja. Time je započeo moj muzički život u Velikoj Britaniji.

Mnogo sam naučila o umetnosti sviranja na klaviru, a veliku zahvalnost dugujem svojoj profesorki Dini Parakhini, čuvenom ruskom pedagogu – priča za Danas Ana Bursać.

Sa klavirom od svoje šeste godine, ubrzo i sa brojnim nagradama, a u jedanaestoj godini beleži i svoj prvi nastup sa orkestrom, sve je to vodilo talentovanu pijanistkinju nastupima i nagradama na domaćim i međunarodnim festivalima koji su usledili.

Među njima ostao je zabeležen i resital sa pijanistkinjom Ćincijom Bartoli, na Beogradskom prolećnom pijanističkom festivalu 2009. godine.

A u Velikoj Britaniji, kao solista nastupa u prestižnim koncertnim dvoranama “Steinway Hall”, “Charlton House”, “Pushkin House”, “Amaryllis Fleming Concert Hall”, “Pallant House” galerija, dvorac “Ashby”, Ruski kulturni centar, crkva Svete Trojice u Stratfordu na Avonu, Austrijski kulturni forum.

U oktobru 2018. godine održala je recital u koncertnoj dvorani Saint-Martin-in-the-Fields u Londonu. Nastupala je pred princezom Aleksandrom, prvom rođakom Kraljice Elizabete druge, kao i pred unukama kompozitora Sergeja Prokofjeva u okviru “Prokofjev festivala” u Londonu 2019. godine.

Pored uspešne solo karijere, Ana aktivno nastupa i u kamernim sastavima, pa je tako sa violinistkinjom Emom Aricom nastupala više puta u Italiji.

Pored toga, aktivno se usavršavala kod renomiranih pedagoga poput Žak Ruvijea, Fredi Kempfa, Ijan DŽounsa, Dejvida Vestfola, Juval Admonija, Petera Jablonskog. Tokom 2016. učestvuje na Letnjoj akademiji u Salzburgu “Mozarteum” a 2018. na Letnjoj akademiji u Lajpcigu “Feliks Mendelson Bartoldi”.

Nastavak master studija na istom fakultetu, koje sam upisala 2019. godine, dovoljno govori o tome koliko su prethodne četiri godine mojih osnovnih studija bile jedno predivno iskustvo.

London je grad u kome se svakog dana održavaju različite manifestacije, koncerti, izložbe, a Kraljevski koledž je mesto okupljanja studenata muzike iz celog sveta.

Energija koju crpim iz ovog čudesnog grada mi pomaže da održim fokus, motivaciju i inspiraciju.

Od 2019. godine se usavršavam kod najuglednijih klavirskih pedagoga današnjice, profesora Dmitrija Aleksejva i profesora Jianing Konga. 

Moja želja je oduvek bila da imam karijeru koncertnog pijaniste.

Održala sam veliki broj resitala i javnih nastupa u Engleskoj, Italiji, Austriji, Francuskoj, Nemačkoj.

Videćemo gde će me budućnost odvesti. Za sada uživam u svemu što nosi život na ovom prelepom mestu – kaže Ana Bursać.

 

Foto privatna arhiva

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari