Kako domaći muzičari i kritičari komentarišu vrh “Roling stoun” liste "500 najboljih albuma svih vremena gde je" prvo mesto zauzeo Marvin Gej sa albumom “What’s Going On”, koji su njihovi favoriti? 1Foto: Filip Krainčanić/Nova, Miroslav Dragojević, Stanislav Milojković, Medija centar

Mediji prenose da će nova lista časopisa “Roling stoun” „500 najboljih albuma svih vremena“koju se kao knjiga pojavila 1. novembra izazvati brojne polemike u javnosti pogotovo kada je reč o prvih tri.

Naime, na prvom mestu je po mnogima neočekivano Marvin Gej sa albumom “What’s Going On”, drugi su Bič Bojsi i “Pet Sounds”, treća je Džoni Mičel sa albumom “Blue”, četvrti je Stivi Vonder sa pločom „Songs in the Key of Life“, a Bitlsi su na petom mestu sa „Abbey Road“.

Naši muzičari i rok kritičari, međutim nisu čelo ove liste doživeli kao neko veliko iznenađenje i smatraju da je rangiranje muzike po sebi besmislena stvar.

Na pitanje Danasa kako komentarišu to što je album “What’s Going On” Marvina Geja” na prvom mestu nove“Roling stoun” liste “500 najboljih albuma svih vremena“? svoje mišljenje, a neki i predloge dali su frontmen Elekričnog Orgazma Srđan Gojković Gile, gitarista Partibrejkersa Nebojša Antonović Anton, muzičar Nikola Čuturilo rok kritičari Petar Janjatović i Aleksandar Žikić.

Recimo, Nikola Čuturilo se uopšte nije iznenadio što je album Marvina Geja prvi.

– Meni realno to nije neko veliko iznenađenje zato što je on klasik obuhvata najrazličitije generacije vrhunski autor. S druge strane lično sam protiv tih lista koje me više podsećaju na neku atletsku disciplinu koja muzici uopšte ne treba – šta znači najbolji ili manje dobar? Važno je da je dobro jer se onda mi delimo između sebe kome je šta bolje. – smatra Čuturilo. On dodaje da je sve stvar kriterijuma.

– Zato i jesam protiv tih listi koje su populističke jer ne radi se ovde o sportu . Možete da imate najkvalitetniji džez koji nekome ko prezire tu muziku nije na listi ni od hiljadu. I da su Bitlsi bili broj jedan i to bi bilo okej budući da meni sve to nije vredno nekog iznenađenja – konstatuje Nikola Čuturilo.

Srđan Gojković Gile smatra da je Marvin Gej sasvim zasluženo na vrhu liste.

– Mislim da bi na vrhu mogli da budu i 10 drugih albuma ali Marvin Gejev album je apsolutno remek delo. Ne znam da li bih baš ja stavio na vrh ali ako je neko tako odlučio nemam neku ozbiljnu zamerku. Taj album je jedan od najznačajnijih albuma u istoriji pop kulture. Ja bih verovatno stavio Bob Dilanov „Highway 61 Revisited“

Nebojša Antonijević Anton, gitarista Partibrejekrsa kratko je prokomentarisao:

-Ako je Rolling Stone tako rekao okej šta ja imam da imam da im zameram ili ne zameram. Svako ima neku svoju listu –

Petar Janjatović ističe da su sva ta rangiranja nezahvalna kao i da je sam bio u problemu kada bi od njega tražili takvu vrstu selekcije.

– Marvin Gej jeste jedan od najvećih ali sva ta rangiranja su veoma nezahvalna. Muzika nije trčanje na sto metara pa da postoji precizna štoperica koja meri kvalitet. Uvek sam se neugodno osećao kad su mi tražili da pravim takve liste. Nekada sam uspevao da se izvučem ali najčešće bih poklekao. Onda godinu dana kasnije pogledam tu svoju listu
pa mi se čini da bih dosta toga ispreturao i drugačije poređao – objašnjava Petar Janjatović.

Aleksandar Žikić takođe sumnja u objektvnost ovakvih lista.

– Već činjenica da je sam vrh liste podložan promenama, govori u prilog tome da objektivno najbolje ne postoji. Nemam nikakvu primedbu na prvih pet sa RS liste, svi ti albumi u svakom smislu zaslužuju da budu u samom vrhu. Lično bih uvek uzeo u obzir i „Every Picture Tells a Story“ Roda Stjuarta, „Sticky Fingers“ Rolling Stonesa, „Electric Warrior“ T.Rex, „At Fillmore East“ The Allman Brothers Banda Ili „Closer“ Joy Division, mada se tu spisak nikako ne završava. – zaključuje Aleksandar Žikić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari