Kako je plivanje jedne žene za časni krst postalo jedan od boljih scenarija: “Bog postoji, ime joj je Petrunija” 1Scena iz filma, promo foto

Tradicionalno plivanje za Časni krst povodom Bogojavljenja ovaj put obeleležilo je veliko intersovanje pripadnica lepšeg pola da u njemu učestvuju a u nekoliko navrata one su doplivale do cilja prve i tako najdjačale jači pol. U Inđiji je kako stoji na portalu City Magazine, kao pobednica izašla Sara Madžarac koja je bila i jedina devojka koja se usudila da uđe u hladnu vodu u ovom mestu, u Loznici je pobedila Ana Tijanić, u Zrenjaninu drugu godinu zaredom pobedila je Tatjana Rešković, a Marija Stanić prva je doplivala do Časnog krsta u Sremskoj Kamenici.

Možda je ekspanziji ženskog intersovanja za ovaj ritual doprineo nagrađivani film “Bog postoji, ime joj je Petrunija” koji je režirala Teona Strugar Mitevska, a koji je, podsetimo snimljen prema istinitom događaju.

Reč je o ostvarenju koje je istovremeno kritički i duhovit prikaz konzervativnog društva kroz priču o devojci koja preuzima tradicionalno mušku ulogu.

Kako je uoči premijere ovog filma na 26. Festivalu evropskog filma na Paliću 2019. godine pisao portal SEEcult.org, Teona Strugar je rekla da glavna junakinja ovog filma predstavlja zapravo čitavu generaciju današnjih žena sa Balkana.

Naime, prema scenariju, Teone Strugar Mitevske i Elme Tataragić , Petrunija prilikom bogojavljenskog plivanja vadi časni krst iz ledene vode i zadržava ga, a kršenjem tradicije izaziva bes crkve i policije, nasilne reakcije muških sugrađana, ali i osude svoje majke.

“Pisanje svakog lika je lepota od posla. Film ne funkcioniše bez dobro napisanog karaktera. Ovog puta smo Elma i ja posebno uživale zbog toga što je Petrunija – sve ono što smo mi, žene sa Balkana, naša generacija. Taj lik nam je omogućio da izrazimo sve naše frustracije”, izjavila je Teona Strugar Mitevska tada, kako piše portal SEEcult.org

Film je zasnovan na stvarnom događaju od pre šest-sedam godina kada je jedna devojka u Štipu na Bogojavljenje skočila u reku, uhvatila časni krst i nekoliko dana nije htela da vrati tu relikviju koja, prema predanju, donosi sreću za celu narednu godinu.

“Van toga nismo išli u privatnost te devojke. Ali i to je bilo dovoljno, sam taj čin, za bombu, za revoluciju. U filmu smo sve stavili u jedan dan, da bismo imali više tenzije. Adaptirali smo situaciju kako nam je dramaturški odgovaralo”, izjavila je rediteljka.

Teona Strugar Mitevska je istakla da se izvesna “revolucija” jeste desila.

‘Ma zašto hoćete film o toj ludoj ženi?’

“Kada smo u okviru priprema došli u Štip, svi su govorili: ‘Ma zašto hoćete film o toj ludoj ženi?’ Ali, polako, polako pridobili smo lokalno stanovništvo. Producentkinja, moja sestra Labina Mitevska, pisala je Crkvi s molbom za saradnju, da bismo verske obrede prikazali autentično. Odgovor je glasio: ‘Nećemo da imamo ništa sa vama. Bog postoji i on je muško’. Međutim, ove godine je ponovo jedna devojka skočila u vodu, uhvatila krst i pop je to dozvolio. Dakle, stvari mogu da se pomere”, rekla je Teona Strugar Mitevska, koja je za “Bog postoji, njeno ima je Petrunija” dobila Zlatnu arenu za režiju u kategoriji manjinskih produkcija na proteklom 66. Pulskom filmskom festivalu.

Labina Mitevska i igra u tom filmu – lik novinarke Slavice koja prati slučaj Petrunije i podržava njenu hrabru akciju. U svom završnom TV prilogu novinarka kaže: “Iako je 2018. godina, čini se kao da živimo u srednjem veku”.

Teona Strugar Mitevska je rekla da je svrha umetnosti da provocira, priča o tabuima, bude hrabra…
“Moja majka je Crnogorka sa Cetinja, jako stroga žena. Njoj prvoj dajem scenario na čitanje, a ona uvek kaže: ‘Teona, ako nemaš šta da kažeš, nemoj da trošiš vreme, meni niti publici’”, rekla je ona.

Glavnu ulogu diplomirane istoričarke, koja ne može da nađe posao i još živi sa roditeljima, igra Zorica Nuševa, mlada glumica sa prekomernom težinom.

Scenario je delimično adaptiran za nju, iako nije bila prvobitno u vidu.

“Scenario nismo pisale za nju, mislila sam da će igrati Petrunijinu drugaricu, ali je tokom kastinga, koji uvek koristim i za probe, u jednom trenutku uradila nešto tako da sam osetila da je ona prava. Petrunija nije glasna, nije agresivna, ona ima neku tihu snagu, što je esencijalno za njen karakter. To nešto sam intuitivno prepoznala kod Zorice. Onda smo malo i adaptirale scenario za nju. Na neki način postalo je još važnije da baš ta glumica dobije tu ulogu”, rekla je Teona Strugar Mitevska.

Prema njenom mišljenju, važno je da junaci i junakinje filmova budu ljudi različitog izgleda – ne moraju svi da izgledaju kao modeli iz reklama.

“Zorica je talentovana, lepa, ona je prava Petrunija. A to što ne zadovoljava neke kriterijume, to je najmanje važno. U filmu i ne primećujemo njenu težinu, nego njen unutaršnji duh, tu jačinu jedne Jovanke Orleanke koja menja stvari”, istakla je Teona Strugar Mitevska, piše SEEcult.org

Inače, film je u Berlinu, gde je imao svetsku premijeru i dobio nagradu ekumenskog žirija, prodat za bioskopsku distribuciju za 35 teritorija – od Evrope do Kine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari