Kako nastaju "Igra prestola", "Dedpul" i "Staljingrad" 1

Najznačajnija imena svetske i regionalne industrije vizuelnih efekata, animacije, gejminga, virtuelne realnosti i digitalne umetnosti učestvuju na konferenciji Computer Graphics & Arts Belgrade (CGA Belgrade), koja se održava tokom vikenda u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu.

Ovaj događaj organizuju Srpska filmska asocijacija, Crater VFX Training Center i portal VFXSerbia.com sa ciljem stvaranja platforme za podršku razvoja profesionalne zajednice studija, frilensera, profesionalaca, studenata i obrazovnih institucija posvećenih razvoju kompjuterske grafike u Srbiji.

„Kreiranjem bliže saradnje celokupne profesionalne i obrazovne zajednice cilj konferencije je da pruži podršku ekonomskom i profesionalnom razvoju ovog dinamičnog sektora u Srbiji i približi domaću kreativnu industriju globalnoj. Industrija se kreće ubrzanim tempom i želimo da CGA Belgrade postane mesto tog susreta u Istočnoj Evropi“, navodi Milica Božanić, izvršna direktorka Srpske filmske asocijacije.

Bilo da žele da saznaju kako nastaju holivudski hitovi kao što su „Doktor Strejndž“ i „Dedpul“ ili ruski blokbasteri poput filmova „Sila privlačnosti“ i „Staljingrad“, ali i najpopularnije video igre na svetu poput „Assassin’s Creed“, domaći mladi talenti imaće priliku da tokom dva dana iz prve ruke dobiju savete od predavača koji dolaze iz vodećih svetskih kompanija kao što su: Digic Pictures i Main Road Post, kao i softverskih kuća: Autodesk, Foundry i Chaos Group. Tako će, na primer, Mihail Lesin iz ruskog studija Main Road Post održati predavanje pod nazivom „Vizuelni efekti u filmu ‘Sila privlačnosti'“. Reč je o jednom od najgledanijih ovogodišnjih ruskih filmova, naučno-fantastičnom spektaklu reditelja Fjodora Bondarčuka. Takođe, jedan od glavnih inženjera Frederik Servan iz softverske kuće Solid Angle/Arnold Autodesk, predstaviće novu verziju Arnolda, jedne od najpoznatijih aplikacija za 3D renderovanje. Biće reči i o softveru Mari 4, idealnoj alatki za 3D teksturisanje i slikanje, koja se koristi prilikom snimanja televizijske serije „Igra prestola“. Biće održana i panel diskusija „Budućnost VFX-a u Srbiji“. O tome gde je Srbija na svetskoj sceni vizuelnih efekata i gde može biti govoriće predstavnici vodećih studija za vizuelne efekte u zemlji.

U okviru pratećeg programa, posetioci će moći da istraže interaktivne instalacije virtuelne realnosti, učestvuju u besplatnim profesionalnim radionicama softvera Arnold i Maya… Ulaz na konferenciju je besplatan, a obavezno registrovanje učesnika može se obaviti na sajtu www.cgabelgrade.com.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari