Kako se živelo bez interneta: Izložba "Leta pre neta" u Muzeju nauke i tehnike namenjena deci 1

„Leta pre neta” je prva izložba Muzeja nauke i tehnike namenjena prvenstveno deci. Otvorena je u novembru i trajaće do marta, a autorke su kustoskinje Muzeja: Mirjana Babić, Milena Vrzić Bešić, Milena Vidosavljević i Tamara Tešević.

Ideja ove izložbe je da se najmlađoj publici približi duh vremena pre interneta i značaj tehničkih uređaja koji su nekada bili u svakodnevnoj upotrebi, a deca ih danas najčešće koriste putem aplikacija na mobilnom telefonu.

Kako se živelo bez interneta: Izložba "Leta pre neta" u Muzeju nauke i tehnike namenjena deci 2

Tako će se najmlađa publika na izložbi prvi put susresti sa pojedinim tehničkim uređajima, dok će se stariji članovi njihove porodice na momenat vratiti u prošlost i prisetiti se kako su izgledala „leta pre interneta“.

Kako se živelo bez interneta: Izložba "Leta pre neta" u Muzeju nauke i tehnike namenjena deci 3

Izložba ima praktični, edukativni i zabavni karakter.

Kako se živelo bez interneta: Izložba "Leta pre neta" u Muzeju nauke i tehnike namenjena deci 4

Postavka je podeljena na dve vremenske zone: Ovako je nekada bilo i Ovako je počelo i šest tematskih stanica: Piši-briši, Kada moje uši čuju, Ptičica, Halo, ko je, Zabava u kutiji i Ringeraja.

Kako se živelo bez interneta: Izložba "Leta pre neta" u Muzeju nauke i tehnike namenjena deci 5

Na kraju postavke je stanica Surf bez daske, u sklopu koje se sve pomenute stanice objedinjuju u samo jednom predmetu.

Na svakoj od navedenih stanica nalaze se interaktivni eksponati, pa deca tako imaju priliku da kucaju na pisaćoj mašini, napišu i pošalju pismo, režiraju sopstveni film, isprobaju kameru opskuru, fiksni telefon, flipere i još mnogo toga.

Tokom trajanja izložbe organizovane su radionice, turniri u klikerima i razna takmičenja u kojima će oni najspretniji i najmaštovitiji osvojiti brojne nagrade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari