Film „Kako skuvati žabu“ (How to Boil a Frog), kanadskog reditelja Džona Kuksija, osvojio je Gran pri trećeg po redu međunarodnog festivala turističkog i ekološkog filma Silafest, koji je svečano zatvoren u subotu na Srebrbom jezeru dodelom nagrada.

Kuksijev film istakao se u konkurenciji 63 filma iz 23 zemlje kvalitetom scenarija, režije i posebnim šarmom i duhovitošću. Tokom ceremonije dodeljene su 22 nagrade za umetnički senzibilitet i različite aspekte i rad na turističkim i ekološkim filmovima. Odlukom petočlanog žirija koji su činili istaknuti filmski reditelji i turistički radnici iz Austrije, Hrvatske, Engleske, Poljske i Srbije Nagradu Zlatni talas za najbolji turistički film dobio je „Meksiko u tvojim čulima“ režisera Vilija Souzea.

Zlatni talas za najbolji ekološki film poneo je francuski film „Očuvanje lagune“, Olivera Dikinsona. Najbolji srpski turistički film je „Silvereko program“, režisera Boška Savkovića, a najbolji ekološki je „Fauntom“ Miroslava Jovića.

Nakon atentata plaćenici

Od dr Terensa Kliforda reditelja i producenta čuvenih Pajtonovaca pres tim Silafesta saznao je da će kompanija „21st Century Filmworks LTD“ premijerno u januaru prikazati akcioni film „Plaćenici“ koji je on režirao i koji govori o Srbiji nakon ubistva premijera Zorana Đinđića. Kliford tvrdi da će Srbija biti sve zanimljivija poznatim svetskim rediteljima za njihove filmove, a o radu na „Plaćenicima“ kaže da govori o ljudima iz američkih elitnih jedinica, koji trenutno rade kao plaćenici, i dolaze u Srbiju nakon ubistva premijera Zorana Đinđića.

– Kada je ubijen srpski premijer, u Srbiji nastaju veliki potresi i rascep. Zbog toga američke plaćenike pozivaju da reše celu političku situaciju. Na kraju oni pobeđuju u borbi za pravdu u ovoj zemlji. Priča je bazirana na ratovima 90-ih a Bili Zejn je glavni glumac i vođa ovih trupa – objasnio je Kliford. „Film će moći da se vidi i u Srbiji u januaru“, rekao je Kliford u intervjuu za pres tim Silafesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari