slavoljub blagojevic, performans povodom izuma zeljka mitrovica, foto privatna arhivaFoto: Privatna arhiva

Željko Mitrović izgleda ima ambiciju da postane Isus, pa očekujem da uskoro učini i da slepi progledaju a nepokretni prohodaju. Posle toga ide razdvajanje Jadranskog mora, pa ćemo do Italije peške i po suvom, kaže Slavoljub Blagojević, niški slikar i karikaturista, koji je ovih dana predstavio još jedan performans „za komšiluk“, čiji je glavni junak vlasnik Pink imperije.

Blagojević kaže da je njegova „letnja varijanta Željkovog izuma i jeftinija i primerenija“, pošto se sastoji samo od dva kanistera i takozvanih japanki koje stoje na njima. Mitrović se, pak, na društvenim mrežama pohvalio daleko ambicioznijim izumom – cipelama koje mu pomažu da stoji na vodi. On na video snimku održava na površini vode raširenih ruku, a „čudo“ prati pesma „Ameno“, inače napisana na pseudolatinskom jeziku. Pesudopesma za isti takav izum, valjda.

– Uspeo sam da stojim na pučini. Sila potiska je bila dovoljna za stajanje. Težina je sila koja je jednaka gravitacinom ubrzanju pomnoženim sa masom tela, zato je proračun bio 4,4×3,2×3= 42 litre po cipeli, jer sam težak 84 kg. P. S. Ostalo mi je još da vodu pretvorim u vino i palim! – napisao je izumitelj Mitrović povodom „uspešnog eksperimenta“.

slavoljub blagojevic foto danas
Foto: Danas

Nije prvi put da je vlasnik Pinka inspiracija niškom performeru. On je u aprilu prošle godine u svom dvorištu, iz kojeg inače tada nije smeo da izađe jer je stariji od 65 godina, izveo parodiju na tadašnji Mitrovićev izum kojim „leči kovid 19“. U okviru parodije na ovaj Mitrovićev „patent“ prezentovao i novu karikaturu na kojoj je korona virus predstavio kroz lik predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Performans je bio namenjen samoizolovanom komšiluku, a posebno deci. Snimljen je mobilnim telefonima, kako bi se delio dalje. U njemu se pripoveda da je korona virus došao u Srbiju, ali da je veliki naučnik Mitrović – veći od Nikole Tesle i Milutina Milankovića, izmislio način da ga se reši. Međutim, Blagojević, pripoveda se dalje, ima bolji izum – plastičnu ambalažu sa poklopcem nakon pojedenih grickalica. Poklopac treba staviti na glavu, kako korona virus ne bi ušao u mozak, a njeno dno preko lica, kao vizir.

– Performans je bio moj bizarni odgovor na bizarni „pronalazak“ Željka Mitrovića, pre svega mašinu za ozoniranje krvi, kojom je, kako kaže, „prvi u svetu“ ukazao na ovaj „metod lečenja“ korona infekcije. U njemu sam ja bio maskiran u vampira koji, naravno, pošto je vampir, plaši virus. To je bar isto toliko naučno potkrepljeno koliko i Mitrovićev izum – kaže on.

Blagojević je najveću pozornost javnosti izazvao u junu ove godine, kada je kao penzioner vratio predsedniku Srbije paket sa vitaminima i mineralima, koje je država poklanjala kako bi „ojačala imunitet najstarije populacije“, a nakon toga mu poslao i paket sa zarđalim kašikama. Ovakvi potezi dojmili su se i samog predsednika, koji nije odoleo a da ih ne komentariše. Kabinet predsednika Srbije je Blagojeviću vratio zarđale kašike, o čemu postoji poštanski trag (dokaz), ali je Vučić tvrdio da „nije tačno da je taj paket dobio i vratio“. Predsednik je imao potrebu i da objasni da u vreme Šešeljeve izjave o klanju zarđalim kašikama nije bio član SRS, već je to postao 1993. godine. Blagojević je, inače, bio nastavnik likovnog vaspitanja i direktor u jednoj niškoj osnovnoj školi. Ističe da je posle svih tih godina rda njegova penzija sada 34.000 dinara.

Stalno na oku policije

Slavoljub Blagojević već decenijama izvodi društveno angažovane preformanse, zbog kojih je povremeno izaziva i interesovanje policije. Pre četiri decenije postavio je uličnu karikaturu – transparent „Miš u hlebu“, kritikujući „Žitopek“ koji je takav hleb umesio i poslao na rafove. Pre 30-ak godina izveo je performans sa foteljom umesto sira u džinovskoj mišolovci, ispred Narodnog pozorišta, pozivajući na smenu direktora. Pre dve decenije ispred niškog suda obukao je studente i otporaše u zatvorska odela, u znak protesta zbog krađe glasova na lokalnim izborima 1996. U julu 2019. godine policija ga je na silu udaljila sa ceremonije „Srbija 2019“, kojoj su prisustvovali predsednik Srbije i ministri u Vladi, nakon što je razvio transparent sa karikaturom na kojoj su vodeći srpski funkcioneri predstavljeni kao dronovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari