U takmičarskom programu biće predstavljene četiri studentske predstave: – „Braća“ Mihaila Durnjenkova u izvođenju Fakulteta dramskih i filmskih umjetnosti Sinergija, komad „Skoro pa drama, Itana Koena predstavlja Fakultet dramskih umetnosti iz Beograda, „Šest lica traži pisca“, Luiđija Pirandela Akademija umetnosti Novog Sada, a „Galeba“ Antona Čehova Akademija umetnosti Beograd .

Slogan festivala je zapravo izreka književnika Matije Bećkovića i predstavlja refleksiju tempa i vremena u kojem živimo. Kao i prošlo i ovogodišnje izdanje festivala će se dešavati prema zamisli osnivača, da Mećavnik postane sinonim za prožimanje energije i iskustva između mladih i ostvarenih umetnika. Kao specijalni gosti najavljeni su Zvezdara teatar sa predstavom „Hipnoza jedne ljubavi“ Dušana Kovačevića, koji će svečano otvoriti ovu pozorišnu smotru.

Za dva dana festivala, publici će biti predstavljene četiri studentske predstave, dva dramska klasika i dva savremena teksta. Selektor festivala, reditelj Milan Nešković, vodio se odabirom predstava koje će zajedno činiti najbolju celinu u odnosu na problem koje su mladi autori odlučili da tretiraju kroz pozorišni čin. Motiv percepcije savremenog trenutka prirodno se izdvaja u brojnim studentskim predstavama, bez obzira na to da li se one bave klasičnim dramskim delima ili savremenim autorima.

„Gotovo uvek je tretiranje problema odražavalo vreme u kome živimo, ali iz vizure mladih, kojima je Jesenji pozorišni festival i posvećen“ – izjavio je selektor festivala Milan Nešković . Drugi Jesenji pozorišni festival Emira Kusturice organizuje Rasta Internacional, a generalni sponzor je Kompanija NIS.