„Kao demodiran komad odeće koji se stalno vraća": Pitali smo sagovornice šta za njih predstavlja 8. mart 1Foto: Stevenson, Prudence See Red Women's Workshop - Feminist Posters 1974–1990, FOUR CORNERS BOOKS ISBN: 9781909829077., Public Domain

Međunarodni dan žena obeležava se 8. marta kao dan posvećen ženama i omaž borbi za ženska ljudska prava.

A u vreme kada su ženska prava, nažalost, i dalje gorući problem koji kao da nije rešiv, pitali smo sagovornice šta 8. mart predstavlja za njih danas.

Ana Štajdohar, pevačica

Ana Štajdohar je najrečitije podelila svoj stav:

– Osmi mart doživljavam kao samo jedan od komercijanih praznika koji služi da se bolje i lakse prodaju usluge ili proizvodi koji su bliski zadatoj temi. A tema je žena i „ženske stvari”. Kao što za Dan zaljubljenih kupujemo poklone sa motivima srca i ljubavi, tako i za Dan žena pazarimo vaučere, nakit, parfeme, tašne, spa tretmane, pa i cveće, mada su standardi porasli, pa su nekadašnji običaj kupovine karanfila zamenili „ozbiljniji” darovi.

Čestitaćemo ženama praznik, poželećemo im sve najbolje u tom danu, a već sledećeg ćemo se vratiti „normalnoj” stvarnosti u kojoj više i ne reagujemo kada pročitamo vest da je još jedna žena ubijena.

Nastavila je:

– Nastavićemo da poštujemo patrijarhalne vrednosti koje navodno ženu vide kao ravnopravnu, a u praksi kao pomoćno-uslužno biće koje će vam spremiti obroke, očistiti kuću, oprati i ispeglati veš, roditi decu (ako joj sreća bude naklonjena, mušku decu, jer sinovi više vrede), brinuće o njima, ćutati kad treba, a i zaraditi.

Ona će slušati svog muža, glavu porodice, vodiće računa da mu košulje budu dobro ispeglane, ali brinuće i o svom odevanju kako ne bi isprovocirala druge muške jedinke na nemoral. Biće oprezna u odnosu sa supružnikom ili partnerom, jer valja sačuvati zivot.
Ako joj, pak, partner preti smrću ukoliko ga ostavi, obratiće se… pa, ne znam kome, jer pretnje uglavnom nisu dovoljne za reakciju institucija. A i ko zna šta je ona radila kada je njega navela na nasilje…

Dodala je još i:

– No, zasućemo žene fino odabranim poklonima, neka se bar tog jednog dana u godini osećaju kao važne ovom društvu. Neka se raduju! A neka se raduju i trgovci.

Živeo nam 8. mart!

P.S. Draga Klara, hvala Vam sto ste se borili za prava žena i izvinite što borbu nismo nastavile.

Dijana Vukomanović, potpredsednica pokreta Srbija centar

– Osmi mart je simbol borbe žena da njihova diploma i rad budu jednake vrednosti kao i muške diplome i plate. Osmi mart je i simbol odbrane žena od nasilja i nasilnika, od kojih žena ne može da ode jer nema dovoljnu platu da prehrani decu, ni da plati kiriju.

Simbol je i potrebe za većom solidarnošću žena sa ženama. Osmi mart je simbol i ženstvenosti i čovečnosti svake žene. Žene ne smeju da dozvole da budu predstavljene kao slabije od muškaraca.

Bojana Stamenov, džez i bluz pevačica

– Osmi mart kao i svaki drugi dan, ništa neobično, ništa novo, malo više pažnje samo tog dana treba zaista posvetiti ženama. Svaka žena zaslužuje pažnju svaki dan, koliko pažnje dobija, toliko je i uzvraća, je l’…

Tako da, momci, cvet jako malo košta a toliko bodova može da vam kupi, sitnice život znače, osluškujte šta vaša dama voli i te sitnice će je potpuno oboriti s nogu. Takva sam barem ja.

E sad, one koje hoće velike stvari, to je druga stvar, ali cvet ne košta puno, znak pažnje, nežnost neka sitna, porukica slatka da ulepša dan i tako to.

Lena Kovačević, džez pevačica, kompozitor i tekstopisac

– Volim sve povode da se ljudi okupe i volim svaki povod da se dobije poklon, ali mislim da je originalno ovaj datum pre svega posvećen poštovanju ženskih prava, a ne gestovima pažnje i da smo negde izgubili osnovni smisao Osmog marta. Radi se o poštovanju prava koja treba da praktikujemo cele godine i da tome učimo i mlađe generacije.

Zoe Kida, pevačica, kantautorka i dizajnerka

– Osmi mart je za mene retro praznik, koji je uspeo da očuva svoju simboliku i danas i opstane rame uz rame sa praznicima potrošačke kulture. Kao demodiran komad odeće koji se stalno vraća, u današnje vreme nas podseća na neke iskrene i prave stvari u koje smo verovali – bez filtera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari