Kejt Blanšet briljira kao dirigentkinja u filmu „Tar“, koji bi mogao da joj donese trećeg Oskara 1Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Kako smo se bližili početku jesenje sezone filmskih festivala, jedan od najočekivanijih filmova bio je „TAR“, reditelja i scenariste Toda Filda. Ne samo da je to prvi Fildov film nakon skoro dve decenije, već i Kejt Blanšet u njemu tumači naslovnu junakinju. Film je nedavno imao svoju premijeru na Venecijanskom filmskom festivalu, a kritičari su imali samo reči hvale za „TAR“.

Kao što se vidi u novom trejleru za film, u fokusu njegove priče je Lidija Tar, poznata dirigentkinja i kompozitorka. Ona je prva žena koja se našla na čelu jednog nemačkog orkestra. Lidija živi u Berlinu sa partnerkom Šeron i usvojenom ćerkom iz Sirije.

U njenom životu je naizgled sve sjajno. Ona se upravo sprema da snimi Malerovu petu simfoniju sa orkestrom na čijem se čelu nalazi već jednu deceniju, dok istovremeno daje intervjue prestižnim publikacijama koje dokumentuju njen veliki uspon u svetu klasične muzike.

Njen savršen imidž u javnosti, međutim, biva uzdrman kada na površini isplivaju detalji iz njenog života, koji joj nimalo ne idu u prilog. Tada ona počinje da gubi kontrolu nad sobom i pokušava iz sve snage da ponovo postane dirigent svoje sudbine.

Blanšet je za ovu rolu dobila nagradu žirija za najbolju glumicu na Venecijanskom filmskom festivalu, a mnogi veruju da joj se smeši i treći Oskar. Ostatak glumačke ekipe filma čine Noemi Merlan, Nina Hos, Sofi Kauer i Mark Strong.

„TAR“ stiže u svetske bioskopime 7. oktobra, a njegov novi trejler možete pogledati u produžetku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari