Kejt Blanšet poziva EU da pojača podršku izbeglicama: "Svet gleda" 1Foto: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia

Australijska glumica Kejt Blanšet , ambasadorka dobre volje UN-ove agencije za izbeglice (UNHCR), pozvala je Evropsku uniju da pojača podršku izbeglicama i zemljama koje su ih primile te da garantuje da će se politika bloka „usredsediti na njihovu zaštitu, a ne na postavljanje pojačanja na granicama“.

„Morate shvatiti da nitko ne stavlja svoju decu u čamac osim u slučaju kad je voda sigurnija od kopna“, rekla je oskarovka, koja je za ambasadorku dobre volje UNHCR-a imenovana 2016. godine u Evropskom parlamentu u Briselu,piše Hina, prenosi Index.hr
„Zahvaljujem EU na dugogodišnjoj finansijskoj podršci izbeglicama, kao i njihovim domaćinima na globalnom nivou i pozivam na kontinuiranu i veću podršku. Svet gleda“, dodala je Blanšet.

Njena molba usledila je u trenutku kada Evropska unija nastoji da revidira pravila Unije o azilu i migracijama da bi smanjila nepravilnosti kada su upitanju migranti , a zemlje članice pokušavaju da sklope dogovore po vlastitoj meri.
Italija je u ponedjeljak objavila da će u Albaniji graditi centre za prijem migranata koji u Italiju budu i ubuduće stizali morskim putem. U begu od nasilja, sukoba, progona i kršenja ljudskih prava, iz domova širom sveta proterano je rekordnih 114 miliona ljudi, rekla je Blanšet.

„S obzirom na potencijalan broj raseljenih, koji nikada dosad nije bio toliko visok, ni fleksibilno humanitarno finansiranje nikada nije bilo hitnije. Ulažite u obrazovanje i sredstva za život kako biste osigurali da porodice dobiju priliku onde gde su stigle, tako da ne moraju da se sele. Niko neće imati koristi od generacije otuđenih i mladih ljudi isključenih iz društva.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari