Kevin SpejsiKevin Spejsi, foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

 

Američki glumac Kevin Spejsi zaplakao je nakon što ga je porota u londonskom sudu proglasila nevinim po devet tačaka optužnice, koje uključuju nepristojne i seksualne napade i navođenja osobe da se upusti u penetrativnu seksualnu aktivnost bez pristanka.

To znači da je Spejsi, koji inače danas slavi 64. rođendan, oslobođen svih optužbi u Velikoj Britaniji. Poroti je trebalo dva dana da donese odluku, a američki glumac je proveo poslednje četiri i po nedelje braneći se u sudu Sautvark u Londonu.

Tokom suđenja, porota je saslušala četvoricu muškaraca koji su podneli tužbe protiv glumca (nijedan od njih nije imenovan iz legalnih razloga).

Jedan od muškaraca, koji je često dolazio u kontakt sa Spejsijem početkom 2000-ih tokom glumčevog boravka pozorištu Old Vik, rekao je da ga je Spejsi više puta hvatao za međunožje, uključujući i jedan put kada su bili na autoputu. Muškarac koji je tom prilikom vozio tvrdio je da ga je Spejsi toliko snažno zgrabio za genitalije da je malo falilo da vozilo skrene s ulice i dožive saobraćajnu nesreću. Spejsi je rekao da je on s njim imao „sporazumni“ odnos koji je uključivao dodirivanje, ali je inače poštovao granice navodne žrtve. Glumac je u potpunosti negirao incident na drumu koji je navodno mogao da ih košta života i pružio dokaze da se to nije moglo dogoditi u vremenskom periodu koji je muškarac pomenuo u tužbi.

Druga optužba ticala se jednog humanitarnog događaja iz 2005. godine, tokom kojeg je, prema navodima druge osobe koja tuži Spejsija, američki glumac datom muškarcu izneo brojne seksualno agresivne komentare pre nego što ga je prikovao za zid i uhvatio za međunožje. Spejsi je negirao da je ikada sreo čoveka na događaju.

Treća i najozbiljnija optužba mogla je da dovede do toga da Spejsi dobije doživotnu kaznu zatvora. Podnosilac tužbe je naveo da je 2008. godine završio u Spejsijevom stanu u Londonu gde je zaspao ili je na neki drugi način ostao bez svesti, a kada se probudio, on je navodno zatekao Spejsija u trenutku dok ga je ovaj oralno zadovoljavao. Spejsi je rekao da je susret bio sporazuman i kao dokaz je podelio sa sudom telefonske poruke koji su u suprotnosti sa iskazom podnosioca tužbe.

Četvrta optužba odnosila se na zabavu u Spejsijevoj iznajmljenoj kući u Glosterširu. Nakon što je upoznao navodnu žrtvu u pabu, podnosilac tužbe i grupa ljudi završili su u rezidenciji glumca gde ga je, kako je rekla navodna žrtva, Spejsi poljubio u vrat, uhvatio za penis i rekao „budi miran, budi miran“. Spejsi je negirao seksualni napad, ali je susret opisao kao pijani „nespretni flert“ za koji je kasnije pokušao da se izvini.

Porota je odbacila svaku od tačaka optužnice, proizašlih iz iskaza četiri muškarca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari