Kilijan MarfiKilijan Marfi, foto: Olivera / Getty images / Profimedia

Nestrpljenje je veliko pred dodelu Oskara 2024, koja uskoro počinje.

Kilijan Marfi odnosi Oskara za glavnu mušku ulogu, prema svim kladioničarima i filmskim kritičarima, ako ne bude tako, imaćemo iznenađenje večeri, piše Time.
Marfi je nominovan za najboljeg glumca u biografskom filmu o tvorcu atomske bombe, J. Robertu Openhajmeru, i već osvaja nagrade ove sezone. Uloga je lansirala 47-godišnjeg Murfija, stalnog glumca u Nolanovim filmovima i koji je u Evropi dobro poznat, i u Holivud.

Evo kako je Marfi stigao do ovog trenutka i sve što treba da znate o ovom glumcu nominovanom za Oskara.

Kakvo je poreklo Kilijana Marfija?

Marfi je rođen u predgrađu grada Korka u Irskoj, kao najstarije od četvoro dece. Njegov otac bio je državni službenik, a majka nastavnica francuskog jezika.
Marfi je pohađao privatnu školu samo za dečake, a zatim se upisao na Univerzitet u Korku kako bi studirao pravo, ali je propao na prvim ispitima prve godine, jer, kako je rekao, „nisam imao ambicija za to“, piše Time.

Da li Kilijan Marfi ima suprugu i porodicu?

Marfi je u braku od 2004. godine sa irskom vizuelnom umetnicom Ivon Mekginis. Upoznali su se na jednom od nastupa njegovog bivšeg benda 1996. godine. Marfi je svirao gitaru u bendu koji je bio inspirisan Frankom Zapom, „The Sons of Mr Green Genes.“ Par ima dva sina, i preselili su porodicu nakon 14 godina provedenih u Londonu nazad u Irsku 2015. godine.

„Želeli smo da deca budu Irci, a bili su skoro tinejdžeri i imali su veoma elegantne engleske akcente i to mi se nije previše dopadalo“, Marfi je rekao u šali tokom gostovanja na podcastu Daxa Sheparda „Armchair Expert“.

Za GO Marfi je rekao da je ravnoteža između posla i života „teška. „Imam neverovatnu ženu i ne bih to mogao da radim bez nje i njene podrške. Ali to je borba. Mislim da je borba za svakog oca čiji posao ga odvodi od kuće, što je i sa mnom slučaj.“

Kilijan Marfi ima impresivnu listu televizijskih i filmskih dostignuća

Kada mu muzika nije donela uspeh, Marfi se okrenuo glumi. Kada je imao 19 godina, 1996. godine, postao je sporedni glumac u predstavi irskog dramaturga Ende Volša pod nazivom Disco Pigs. Predstava je bila uspešna na turneji i dovela je do filmske adaptacije 2001. godine, pri čemu je priča postala lokalni klasik o odrastanju.

Marfi je stekao svoj prvi veliki filmski uspeh u filmu „28 Days Later“ reditelja Denija Bojla, britanskom trileru o zombijima iz 2002. godine koji je bio iznenađujući hit. GQ je izvestio da je baš ta uloga privukla Nolanovu pažnju.

Nolan je rekao za Deadline da je prvi put primetio Marfija na fotografiji u novinama za njegovu ulogu u „28 Days Later“ – i bio je zapanjen Marfijevim upečatljivim svetlo plavim očima i prisustvom. Nolan je rekao da je potom pogledao film i pozvao Marfija na audiciju za Betmena u filmu „Batman Begins“ iz 2005. godine. Uloga je na kraju pripala Kristijanu Bejlu, ali je Marfi umesto toga dobio ulogu negativca dr Džonatana Krejna, „Straha“.

Marfi je nastavio da sarađuje sa Nolanom u još dva filma o Betmenu, kao i u filmovima „Početak“, „Dankerk“ i konačno „Openhajmer“.

Najpoznatija uloga Marfija u Evropi je uloga Tomija Šelbija u TV seriji „Peaky Blinders“, koja je nastala na BBC-ju, a zatim je preuzeo Netflix. Serija se emitovala od 2013. do 2022. godine.

Koliko je Kilijan Marfi plaćen za „Openhajmera“?

Više izveštaja kaže da je Marfi zaradio 10 miliona dolara od filma, iako ta suma nije potvrđena. Marfi je 2019. godine rekao za GQ da se oseća neprijatno zbog razmere svoje zarade kao glumca.

„Veoma sam srećan. Ponekad se zbog toga osećam postiđeno“, rekao je. „Borim se s tim. Mislim, glumci su preplaćeni, znate? Lepo je kad dobijete novac, kad ste mladi, i prešli ste iz stanja bez novca, ali katolička krivica odmah počinje da deluje, i ja sam kao – sve će poći po zlu. Ne zaslužujem ovo. Ja ne.“

On je poznat po tome što izbegava svetlost reflektora

Marfi je govorio o tome kako ne uživa u pažnji koja dolazi sa slavom. „Slava je kao putovanje do posla“, rekao je za Rolling Stone. „Morate da putujete da biste stigli do odredišta.“

„Ne izlazim. Većinu vremena sam kod kuće, ili sa prijateljima, osim ako nemam film koji treba da promovišem. Ne volim da me fotografišu ljudi. To smatram uvredljivim“, rekao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari