Kino projektori kao muzejski eksponati 1Foto:J.B.K

Radni vek im je bio 45 godina i nakon brojnih filmova na filmskim trakama koji su prošli kroz njih, kino projektori nemačke proizvodnje oznake “Moepta” demontirani su iz kino kabine bioskopa u Kladovu i otišli u zasluženu penziju.

Ova kinotehnička oprema 35 mm više se ne koristi za prikazivanje filmova, a iako zastareli kinoprojektori neće otići u staro gvožđe.

– Zastarela oprema neće biti zaboravljena, već iskorišćena kao eksponati koji imaju veliku vrednost za istoriju Kladova jer podsećaju na jedan deo drušvenog, kulturnog i zabavnog života naše opštine, počev od 1947. godine.

Pored kino projektora “Meopta” koji su kupljeni 1975. godine za potrebe novog bioskopa u novoizgrađenom Domu kulture, u ulaznom holu bioskopa izložen je kino projektor “Erneman 1” sa kojeg je prvi film u Kladovu projektovan 1947. godine i još dva ruska projektora koja potiču iz bioskopa koji je radio u selu Korbovo. – rekla je za Danas direktorka Biblioteke “Centra za kulturu Kladovo” Žaklina NIkolić u čijem sastavu je I kladovski bioskop.

Ova ustanova kulture je u skladu sa razvojem savremenih tehnologija krenula sa modernizacijom bioskopa. Naša sagovornica kaže da je ustanova na čijem je čelu obezbedila projekat tehnoloških sistema za digitalizaciju i predigitalizaciju bioskopa.

– Za novu opremu, uz pomoć opštine Kladovo, osnivača ustanove, konkurisaće se na predstojećim konkursima, jer sad imamo sve uslove da konkurišemo i tražimo pomoć u finansiranju ostatka opreme. Kada budemo uspeli da obezbedimo potrebnih deset miliona dinara, tek tada se stvaraju uslovi za rad bioskopa kome će se najviše radovati verni ljubitelji filmske umetnosti koje Kladovo ima praktično još iz perioda početaka rada prvog bioskopa. – navodi Žaklina Nikolić dodajući da je po demontaži kinotehničke opreme, kino-kabina bioskopa u Kladovu namenjena za montažu najsavremenije digitalne tehnike (digitalnog bioskopskog video projektora) za reprodukciju novog filmskog formata DCP.

Za koju godinu se navršva čitav vek od kada je u Kladovu prikazana prva bioskopska predstava. Bilo je to u gradskoj kafani „Dubrovnik“ kada je zahvaljujući angažovanju lokalnog viđenog trgovca Jakova Lazarevića, prikazan film o Čarli Čaplinu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari