Sedmu godinu zaredom Subotica organizuje svojevrsne književne susrete i performanse, pod imenom Kišobran, u čast i u znak sećanja na život i delo velikog jugoslovenskog književnika rođenog u Subotici Danila Kiša.

 Ovogodišnji Kišobran počeo je u četvrtak putovanjem grupe književnika i Kišovih poštovalaca na relaciji Subotica-Palić-Hajdukovo-Bački Vinogradi-Horgoš-Kamaraš, kojom je inače stigao prvi voz u Suboticu. „Putovati znači živeti” naziv je ovogodišnjeg Kišobrana, a život vezan za vozove i njihova simbolika prolaznosti česti su motivi Kišovog dela, koje se još uvek iščitava i dočitava, možda još aktuelnije i značajnije nego pre, jer ono danas zvuči kao proročanstvo i upozorenje. Respektabilna ekipa književnika, slikara i književnih kritičara, među kojima su bili Gojko Božović, Draginja Ramadanski, Zoran Janić, Predrag Čudić, Boško Krstić, Ottó Tolnai, i Vladimir Arsenijević, u okviru Kišobrana bavila se tim aspektom univerzalnosti Kišovih ideja i poruka koje nam je ostavio u svojim knjigama.

Ove godine su se u organizaciju umetničko-književnog događaja Kišobran pored Gradske biblioteke uključio i grad Segedin zajedničkim IPA projektom Mađarske i Srbije pod nazivom „Kulturna putovanja u regiji Segedina i Subotice“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari