Knjiga koju bi Danilo Kiš napisao o junaku Danilu Kišu 1

„Zahvaljujući Kišu Partizan je pobijedio“, ovim rečima je u Centru za kulturnu dekontaminaciju otpočeo promociju svoje knjige „Vježbanka Danilo Kiš“ Božo Koprivica.

I zaista, niko se od prisutnih nije bunio što je u poslednji čas Božo, partizan(ovac), pomerio predstavljanje sopstvene knjige sat vremena. Važno je bilo da se sve odigra na 30. godišnjicu Kišove smrti, koja je bila u utorak, 15. oktobra. U CZKD-u primećeni: Radmila Lazić, Branko Cvejić, Božidar Mandić, Vladimir Kostić, Branko Rosić, Srđan Vućinić, Milica Kralj…

Knjiga koja je, prema Božovom priznanju o kome je svedočio Filip David, nastajala 30 godina je ona „koju bi Danilo Kiš napisao o junaku Danilu Kišu“, rekao je profesor i prevodilac Zoran Paunović. Njom je Kiš, kako mu i pripada, smešten u kontekst svetske književnosti, naporedo sa Nabokovom, Brodskim, Džojsom, Babeljom…

Počinje sve, naravno, od Borhesa, i uspostavlja se „strašna simetrija“ – koja se prozna knjiga sa kojom rimuje, govorio je o stilu Boža Koprivice Paunović. Sa Džojsom Kiša povezuje izgnanstvo, Džojsov „Portret umetnika u mladosti“ paralelan je sa Kišovim „Ranim jadima“, uočava pomenutu simetriju ovdašnji prevodilac Džojsa. I još dodaje, zajedničko im je pisanje o ocu, o životu, ali i sopstvenoj smrti.

O svemu tome, ističe Paunović, Božo piše beskompromisno, nežno-ratoborno, sa strašću, pred nama je primer teksta koji je morao da se napiše.

U pitanju je fajterska knjiga, nadovezao se Srđan Tešin, dodavši da Božo prepoznaje mlađe pisce koji nose Kišovu auru i pristup pisanju – a to je neodvajanje etičkog od poetičkog. Tešin je primetio i da je Kiš samo privremeno odsutan, te da nikad nije bio aktuelniji – on je junak nekoliko knjiga, broj tekstova o njegovim delima sve više raste, njegove fotografije su na naslovnim stranama.

U intermecu predstavljanja Božo Koprivica zahvalio se upravo onima koji su obezbedili fotografije u njegovoj knjizi: Džonu Fordu, Anki Gardašević, Mariseli Veličković, Milanu Josimovu, Veljku Žitareviću, Lazaru Pejoviću, Nataši Tapušković, Paskal Depleš, Saši Goldmanu i Željku Tutnjeviću, lektorki Neveni Bojičić i onome ko ju je grafički oblikovao – Dušanu Petričiću, te onome ko ju je prelomio – Dragani Lecmanović, i štampao u rekordnom roku – Miomiru Radojeviću. Izdavač je Đorđije K.

Ova knjiga počinje tamo gde je otvorite, primetio je Mijo Raičević, Božov prijatelj i urednik u Službenom glasniku. U nekom narednom izdanju, predložio je on, valjalo bi dodati registar imena kao uputstvo za čitanje umesto sadržaja. Ova knjiga, rekao je još Raičević, nije „o“ Danilu Kišu jer „o“ je distanca, a nje nema, ova knjiga su njih dvojica – Danilo Kiš i Božo Koprivica.

Na promociji je, ne samo čitajući odlomke, već i duhovito komentarišući knjigu i Boža na zadovoljstvo publike, učestvovala i glumica Neda Arnerić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari