Knjiga o časopisu „Zenit” i Fotomonografija Spomen parka najbolja kragujevačka izdanja u prošloj godini 1Foto: Narodna biblioteka „Vuk Karadžić” Kragujevac

Danas su u kragujevačkoj Narodnoj biblioteci „Vuk Karadžić” besedom Časlava Nikolića, profesora kragujevačkog FILUM-a, otvoreni 9. Dani kragujevačke knjige. Ova manifestacija, posvećena zavičajnom izdavaštvu, trajaće do 24. februara i na njoj će biti predstavljena celokupna prošlogodišnja izdavačka delatnost u Kragujevcu.

Na svečanom otvaranju DKK tardicionalno se uručuje povelja za najbolju knjigu u prethodnoj godini, koja se izdvaja sadržinom i formom od celokupne izdavačke produkcije.

Po mišljenju žirija u u 2021. godini po svom sadržaju i značaju su se izdvojile tri publikacije: Мonografija Vladana Subotića (UK Koraci, Kragujevac), Sto godina časopisa „Zenit” 1921-1926-2021 (Galerija RIMA, Kragujevac i Institut za književnost i umetnost, Beograd) i Fotomonografija Spomen-park „Kragujevački oktobar” (Kragujevac, Spomen-park „Kragujevački oktobar”, Kragujevac).

Ove godine žiri DKK radio je u sastavu: Katarina Babić, istoričar umetnosti, Aleksandra Blagojević novinar i Tatjana Janković, bibliotekar. Po njihovoj odluci povelja za najbolju kragujevačku knjigu u prošloj godini dodeljena je izdanjima Sto godina časopisa „Zenit” i Fotomonografiji Spomen-parka „Kragujevački oktobar”.

Pošle godine na Danima kragujevačke knjige ovo priznaje proglašen je „Zakonik cara Stefana Dušana”, autora Đorđa Bubala, istoričara sa Filozofskog fakulteta, i ilustratora Boleta Miloradovića, poznatog kragujevačkog umetnika.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari