Knjige, braćo moja, knjige, a ne zvona i praporce

Šta nam je sve Dimitrije Dositej Obradović ministar prosvete i utemeljivač univerziteta ostavio u nasleđe

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

  1. Svaka cast Dositeju. Da je on uzor srpskog nacionalizma umesto kojekakvih i ja bih bio okoreli nacionalista. Ali Dositej je odavno umro. U medjuvremenu, na slobodi, a narocito poslednjih tridesetak godina upoznali smo mi sebe bolje nego sto je on nagadjao i mastao kakvi treba da budemo. Umro je, srecnik, u neznanju. Nama i knjige – ako ih se neko zaista ozbiljno dohvati – uglavnom koriste da bi se steklo znanje koje se moze zloupotrebiti. Ako bas mora da se ostane ovde. A sto bi moralo?

  2. … a ne zvona i praporcI. Čak i na zidu lepo piše, a kad neko hoće da bude „veći Papa od Pape“, obično ispadne glup u društvu.

    1. Velepoštovani i blagorazumni gospodine Gigatrende! Da ste izvoleli uzeti u ruke i pročitati „Život i priključenija“, Dimitrija Obradovića, u monaštvu Dositeja, uvideli biste da je citat sasvim tačan. Zato nam pre svake iznete tvrdnne valja istu proveriti, da i sami u društvu ne bismo glupi ispali. S najdubljim poštovanjem, Vaš prijatelj ostajem i nemojte mi uzeti za zlo što sam se našao dužnim da Vas ispravim jer to radi Vašeg dobra činim 🙂

  3. Hvala za tekst, inspirativno, intelektualno, ali, nažalost, zaboravljeno i zatrpano svakodnevicom….

  4. Ovakav tekst je pravo osvezenje u okeanima zapare ustajalih atmosfera na novinskim portalima srpskih novina. Treba mnogo vise i cesce pisati ovakve tekstove i objavljivati.
    Svaka cast !!!

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Kultura

Aki Rahimovski počiva na Mirogoju 7

Aki Rahimovski počiva na Mirogoju

U Aleji Velikana na zagrebačkom groblju Mirogij u krugu porodice i prijatelja sahranjen Aleksandar Aki Rahimovski, pevač popularne jugoslovenke, hrvatske i zagrebačke grupe “Parni valjak”.

Naslovna strana

27. januar 2022.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Gordana Bjeletić, novinarka

Dnevni list Danas su jedine profesionalne novine u Srbiji.