Knjige i film o koncentracionom logoru Mauthauzen 1Foto: Iz lične arhive

U mom sećanju o Mauthauzenu ostalo je predstavljanje „sto sedam hiljada trideset i dva“. Sećanje da mi na rukama umire drug iz Banjičkog logora.

Poslednja reč mu je bila „mama“. Držim ga u naručju, u ruci mi je njegovo parče hleba. Kada su ga odneli mrtvog, ja sam seo pored gomile, jeo njegov poslednji zalogaj i plakao – prisetio se Dušan Stojiljković, poslednji preživeli logoraš Koncentracionog logora Mauthauzena, na predstavljanju knjige „Monografija Miloša Bajića“ Save Stepanova, i drugih knjiga o Koncentracionom logoru Mauthauzen, u Kombank dvorani.

Dušan Stojiljković je bio drug Miloša Bajića, a obojica su u toku Drugog svetskog rata bili odvedeni u zloglasni nacistički logor Mauthauzen. Stojiljković je i jedan od aktera koji o tom periodu govori u dokumentarnom filmu „Linija života“, reditelja Darka Bajića, koji se bavi životom i radom njegovog oca, Miloša Bajića.

Dokumentarac će premijerno biti prikazan 8. maja na otvaranju Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldoks.

– Monografiju sam naslovio „Miloš Bajić – Na putevima sudbine i umetnosti“ zato što se kroz čitav svoj životni vek Miloš Bajić suprotstavljao zadatoj sudbini i težio ka slobodi – kao univerzalnom pojmu, ali i slobodi u svom stvaralaštvu – rekao je Sava Stepanov, istoričar umetnost i autor monografije.

Stepanov je kazao da je Miloš Bajić kao dečak ostao bez roditelja. Potom je došao u Beograd kod rođaka. Iz gimnazije u Banjaluci potiče prvi podatak o njegovom umetničkom talentu, koji je ostavio njegov školski drug, Branko Ćopić, a koji je prema rečima Stepanova napisao da je Bajić „izvanredno i zanimljivo ilustrovao školski čas“.

Govoreći o apstraktnim slikama Miloša Bajića Stepanov ukazuje da je Miodrag B. Protić u jednom osvrtu primetio da je ovaj umetnik u svojoj generaciji prvi apstraktni slikar.

Pored monografije Stepanova su predstavljeni naslovi: „Knjiga o KL Mauthauzen – povratak nepoželjan“, LJubomira Zečevića i Tamare Ćirić Danilović, „Monografija Miloš Bajić“ LJubice Bube Miljković, u izdanju Narodnog muzeja Srbije, Monografija „Mauthauzen 106.621“ Miloša Bajića u izdanje Doma Vojske Srbije i „Zašto se niste ubili“ Viktora Frankla, čiji je izdavač Žarka Albulja.

Burazeru, nisi loš

Darko Bajić je najavio da će se posle premijere na Beldoksu film „Linija života“ prikazivati u bioskopima.

– Svi koji dođu da gledaju ovaj film upoznaće našeg oca, njegovo slikarstvo, njegovu čudnovatu liniju koja ga je prevela iz Mauthauzena, pod pretnjom smrti, do apstrakcije i Kosmosa. Film ima nekoliko 3D animacija i mislim da bi Miloš bio presretan da je mogao doživeti da ga pogleda, jer je voleo inovacije. Kada smo napravili slike njegovog Kosmosa, napravili smo i putovanje kroz taj Kosmos. Mislim da se on u tom trenutku nasmejao i rekao burazeru, nisi loš“, kazao je reditelj Darko Bajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari