PETRU KRDUFoto: Stanislav Milojković

Sintagma „Pesnička osovina sveta prolazi kroz Vršac“ kruži već godinama svetom, a sutra, kada je veliki dan za Književnu opštinu Vršac, i kada će ova jedinstvena organizacija pisaca i ljubitelja književnosti obeležiti pola veka postojanja i neprekidnog rada, Vršac će biti centar poezije. Manifestacija će se održati u četvrtak, 23. juna u svečanoj sali Gradske kuće u Vršcu, sa početkom u 11 sati.

Pored pedesetogodišnjice KOV-a, biće obeleženo i sto godina od rođenja pesnika Vaska Pope i sedamdeset godina od rođenja dugogodišnjeg predsednika i urednika KOV-a Petrua Krdua.

“Sutrašnji dan će biti zapisan zlatnim slovima u istoriji našeg KOV-a, verujemo i grada Vršca i naše kulture uopšte. Toliko lepih i značajnih događaja u jednom danu teško da se još može ponoviti. Prisetićemo se šta je sve KOV uradio u proteklih 50 godina, a ukratko, poluvekovni bilans je više od 600 objavljenih knjiga, više od deset hiljada pesničkih dopisnica u biblioteci „Slobodno lišće“, preko 2500 književnih susreta, više od dve stotine počasnih članova širom sveta, 21 dobitnik Evropske nagrade za poeziju „Petru Krdu“, 35 brojeva časopisa „Kovine“ i još mnogo snova”, istakla je za Danas Ana Babuc Krdu, počasna predsednica KOV-a koja će se prva, kao domaćin, obratiti na sutrašnjoj svečanosti u Vršcu.

U planu je svečano uručivanje Evropske nagrade za poeziju „Petru Krdu“ 21. dobitniku ove značajne nagrade, pesniku Otu Tolnaiju iz Subotice.

Književna opština Vršac dugi niz godina slovi kao značajan promoter visokih književnih vrednosti iz domena evropske poezije upravo zbog ove nagrade koja od 2011. nosi ime Evropska nagrada za poeziju „Petru Krdu“. Upravo je ona pronela ime KOV-a i Vršca širom sveta i s pravom se može reći da je jedan od  posvedočenih podviga njenog dugogodišnjeg predsednika Petrua Krdua koji  je bio pasionirani tragač za poezijom najviših estetskih dometa i koji je ulogu izdavaštva podigao na nivo misionarstva.

 

Književna opština Vršac sutra obeležava trostruki jubilej 1

Izbor svakog pesnika dobitnika je bio i jeste dokaz da se visoka evropska pesnička aktuelnost može i iz Vršca prepoznati. Najbolje se može ilustrovati kroz primer švedskog pesnika Tomasa Transtremera koji je dvadeset godina posle Evropske nagrade KOV-a bio ovenčan Nobelovom nagradom. Zahvaljujući upravo ovoj nagradi, najveći pesnici sveta su pohodili Vršac i postali su počasni članovi Književne opštine Vršac, između ostalih, i Adam Zagajevski i Ana Blandijana.

Nakon uručenja nagrade, zakazan je Okrugli sto „Sto godina od rođenja Vaska Pope“. Svoje radove, čitaće glavni urednik KOV-a, profesor univerziteta Mihajlo Pantić i  predsednik Udruženja književnika Rumunije, okrug Temišvar i glavni urednik časopisa „Orizont“, književnik Kornel Ungureanu.

Sedamdeset godina od rođenja pesnika i prevodioca, dugogodišnjeg predsednika i glavnog urednika KOV-a Petrua Krdua, biće obeleženo tako što će svoje radove čitati Gabrijel Babuc, urednik biblioteke „Atlas vetrova“ i časopisa „Kovine“ i Dejan Mak, član Upravnog odbora KOV-a.

Književna opština Vršac sutra obeležava trostruki jubilej 2

Neće izostati ni predstavljanje najnovijih izdanja KOV-a: Bela Duranci, „Od Bača do Dudove šume u Subotici“, izuzetna knjiga memoara likovnog kritičara iz Subotice koji je ceo svoj život posvetio umetnosti; „Rumunska književna avangarda“, poslednji projekat Petrua Krdua koji je zbog smrti pesnika ostao neostvaren; bestseleri KOV-a – Petar Peca Popović i njegove tri knjige: „Proleća u Topčideru“ (4 izdanja), „Tragovi u beskraju“ (3 izdanja) i „Čuvar buvlje pijace“, knjiga koja je za samo dva meseca doživela dva izdanja; predstavljanje knjige eseja „Odbrana poezije“ nedavno preminulog pesnika Stevana Tontića i predstavljanje knjige Milana Tokina „Jovan Sterija Popović i Data Steriana“.

Književna opština Vršac sutra obeležava trostruki jubilej 3

Književnu opštinu Vršac osnovao je pesnik Vasko Popa 1972. godine sa željom da okupi oko sebe pesnike i pisce koji će u svojim ostvarenjima opevati lepu varoš Vršac i zavičajne krajolike. Posle desetak godina aktivnosti na raznim funkcijama, na čelo KOV-a je došao Petru Krdu koji je svojom posvećenošću, ličnim izgaranjem i svojom harizmom, od KOV-a stvorio svetsku adresu.

Pola veka za jednu malu kulturnu instituciju koja je želela i trudila se da bude više od izdavačke kuće je ponos za one koji su svojim entuzijazmom i ličnim izgaranjem uspeli da joj udahnu život i  zavidno trajanje. Izdržala je nalete mnogo puta nenaklonjene košave i drugih zalutalih vetrova sve zahvaljujući tvrdoglavosti i upornosti da ne skreće s puta visokih vrednosti koje je zacrtao Vasko Popa i ambiciozno preuzeo i nastavio Petru Krdu, a posle njega Draško Ređep i danas Mihajlo Pantić.

.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari