Književnici Dragani Mladenović uručena nagrada “Dušan Radović” za knjigu poezije za decu “Kad stvari poljude” 1Foto: M.K./ATAImages

U Biblioteci grada Beograda juče je uručena nagrada “Dušan Radović” za 2023. godinu književnici i novinarki Dragani Mladenović za zbirku poezije za decu “Kad stvari poljude”, u izdanju Kreativnog centra. Ovo godišnje književno priznanje koje Biblioteka grada Beograda i Grad Beograd od 2021. dodeljuju za književno stvaralaštvo za decu i mlade, sastoji se od diplome, umetničkog rada srpskog vajara Zorana Kuzmanovića i novčanog iznosa od pet hiljada evra u dinarskoj protivvrednosti.

– “Kad stvari poljude”, ovogodišnji pobednik, otkriva nam tajni život stvari, temu o kojoj bismo manje znali da se nije pojavila Dragana Mladenović. Kroz pedesetak pesama ova duhovita i lucidna pesnikinja suvereno nas vodi kroz svet koji je tu, oko nas, a kojeg nismo uvek svesni ili nismo sposobni da ga uočimo. A ona jeste. Stih Dragane Mladenović je jednostavan, često minimalistički a uvek zabavan. Poente sa neočekivanim obrtima, krajevi pesama ne mogu se naslutiti iz početaka. To je moderan jezik kakvim bi se ponosili današnju jutjuberi i influenseri samo kada bi ga znali. Nažalost nismo ni blizu – rekao je Miloš Radović, predsednik žirija koji je bio jednoglasan u odluci o laureatu, a koji je imao u vidu da je Dragana Mladenović na konkursu za nagradu “Dušan Radović” imala još jednu knjigu “Tri, četiri, sad – hajde da se poeziramo”.

Dragana Mladenović je, zahvaljujući se na nagradi, ocenila da je “čast biti dobitnik književnog priznanja koje nosi ime rodonačelnika nove srpske književnosti za decu, a koji je svima koji pišu u post Radovićevoj eri postavio putokaz i lestvicu visoko podigao”.

Prema njenim rečima, “niko kao Dušan Radović nije tako uvažavao decu i, kako je sam govorio, ‘podigao se njihov nivo’, ali obraćajući se i roditeljima u kojima je uspeo da probudi decu, uz priznanje i književne kritike“.

Književnici Dragani Mladenović uručena nagrada “Dušan Radović” za knjigu poezije za decu “Kad stvari poljude” 2
Foto: M.K./ATAImages

– Uspelo mu je da ispeva himnu životu, borio se za pravo svakog živog bića da proživi život kakav želi. Za mene je posebno značajan stih iz jedne njegove priče pesme ili pesme priče ‘štipaljke sa žice pomislile su da su ptice’. Znate šta sledi – rekla je Dragana Mladenović, napominjući da je njena nagrađena zbirka pesama omaž zapravo dvojici pesnika – Dušku Radoviću i Vojislavu Despotovu.

Ove godine navršava se 40 godina od smrti Dušana Radovića.

U konkurenciji 43 knjige

Žiri za nagradu “Dušan Radović” radio je u sastavu: Miloš Radović, Zorana Opačić i Zorica Hadžić. Prema rečima Miloša Radovića, za ovo književno priznanje bile su prijavljene 43 knjige, od kojih je pet ušlo u uži izbor. Pored nagrađene zbirke pesama Dragane Mladenović “Kad stvari poljude”, među prvih pet bile su i knjige: “Gospojica Mica” Zorice Kuburović, “Daske” Uroša Dimitrijevića, “Vukova azbuka” Miroslava Maksimovića i „Blago nama sa životinjama” Branka Stevanovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari