KNJIŽEVNOST BROJ 1/2007: Književnost broj 1/2007, novi-stari časopis, promovisan je u petak u knjižari „Geca Kon“ izdavačke kuće Prosveta. Poslednji broj Književnosti objavljen je krajem prošle godine i njime je obeleženo 60 godina izlaženja ovog najstarijeg beogradskog književnog časopisa.

KNJIŽEVNOST BROJ 1/2007: Književnost broj 1/2007, novi-stari časopis, promovisan je u petak u knjižari „Geca Kon“ izdavačke kuće Prosveta. Poslednji broj Književnosti objavljen je krajem prošle godine i njime je obeleženo 60 godina izlaženja ovog najstarijeg beogradskog književnog časopisa. Taj broj bio je svečarski pa je tek ovim zapravo promovisana nova redakcija časopisa i njegov unekoliko novi koncept. Urednik Bogdan A. Popović predstavio je taj koncept. Na koricama časopisa je pesma Miodraga Pavlovića „Naučite pjesan“, književni manifest ovog časopisa, rekao je on. Pored već stalnih rubrika posvećenih poeziji i prozi domaćih i stranih pisaca (Ljubomir Simović, Milutin Petrović, Vojislav Karanović, Svetlana Velmar-Janković, Danilo Nikolić, Predrag Palavestra, Branko Lazarević), tu su i dva tematska bloka i nekoliko novih i ujedno stalnih rubrika. Prvi blok (rubrika Savremenici) posvećen je 60. godišnjici Miroslava Josića Višnjića, a u drugom bloku (Interkulturalni dijalog) o delikatnom odnosu „svoj-tuđ“ u srpskoj i drugim balkanskim književnostima pišu Miodrag Maticki, Staniša Tutnjević, Vesna Matović i Slobodanka Peković.
Nove rubrike su Prošlost i poluprošlost i Pisma i komentari sa tekstovima iz dalje i bliže kulturne i književne istorije. Još jedna nova rubrika su Dnevne zapovesti u kojoj dnevničku, medidativnu prozu piše novosadski književnik Laslo Blašković. Inovirana je i rubrika književne kritike svih žanrova – poezije, proze, drame, odnosno, pozorišta, nazvana Kritička sažimanja. U ovom broju Književnosti su i tekstovi o recepciji dela Orhana Pamuka u turskoj književnoj kritici, kao i pismo iz Skoplja o novim knjigama u makedonskoj književnosti.
„Časopis čine dobri tekstovi dobrih pisaca“, istakla je Svetlana Velmar Janković povodom objavljivanja novog broja i ciklusa Književnosti, koji je nazvala novim izdankom starog korena. Ona je dodala i da se nada da će ovaj časopis pomoći da se „razbije mrtvaja – kulturna, književna i svaka druga koja preti da nas uguši“. Predrag Palavestra dodao je da je Književnost bila više nego pratilac književnosti – ona je bila i tvorac posleratne književnosti i reperna tačka na koju se oslanjalo. Prosveta je našla urednika, a on nove pravce i smerove časopisa, rekao je on. Između ostalih izdvojio je tekst Dušana Puvačića o Ljubiši Manojloviću i Ošišanom ježu u vremenu jednoumlja. Predrag Protić, jedan od članova redakcije, istakao je tekst Predraga Plavestre „Jugoslovenska merila Zorana Mišića i Svete Lukića“. Ostali članovi redakcije nove-stare Književnosti su: Gojko Božović, Đorđe Despić, Dejan Mihailović, Duško Novaković i Dušan Puvačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari