Ko su dobitnici nagrada 59. Oktobarskog salona? 1Foto: Promo Nova Galerija vizuelnih umetnosti

Odgovor na pitanje iz naslova saopšten je juče na ceremoniji dodele nagrada 59 izdanja, ove naše najreprezantativnije i najstarije smotre savremene vizuelne umetnosti, koja je održana u dvorištu Legata Vojislava M. Jovanovića Maramba u Birčaninovoj 24 i u najkraćem on glasi: Počasna nagrada 59 . Oktobarskog salona (OS) pripala je Želimiru Žilniku, dobitnica Glavne nagrade 59. Oktobarskog salona je umetnica Milica Rakić za rad „Crvena, da te nema trebalo bi te izmisliti“ a Specijalnu nagradu 59. „Oktobarca“ kako mnogi od milja ili po navici i dalje zovu ovu smotru dobila je umetnica Sanja Anđelković za rad pod nazivom „Pоgledaj gore! Ja nisam krošnja – јa sam glasnik”.

O svemu ovome, moglo se saznati na snimku postavljenom na Fejsbuk profilu 59. Oktobarskog salona.

Zorana Đaković Minniti, direktorka 59. OS rekla je da su članovi žirija prošli kroz ceo materijal koji je tokom trajnja izložbe bio predstavljen na ovoj manifestacij i da su o najboljima odlučivali Lorenco Balbi, direktor Muzeja moderne umetnosti iz Bolonje MAMbo, Alenka Gregorič, umetnička direktorka Cukarna umetnosti iz Ljubljane, Jan Ševalje, direktor Kulturnog centra Comfor Modern iz Poatjea iz Francuske, Biljana Tomić istoričarka umetnosti i kustoskinja, i Siniša Ilić umetnik i jedan od kustosa ovogodišnjeg Memorijala Nadežda Petrović.

– Oni su intezivno radili tri dana u Beogradu i pogledali apsolutno ceo material – rekla je Minniti.

Siniša Ilić je kazao da je žiri odlučio da dodeli tri nagrade, pročitao imena lauerata i obrazloženja žirija.

On je objasnio da se Počasna nagrada dodeljuje za umetničku praksu priznatu i relevantnu na nacionalnom nivou i međunardnom nivou, koja je jednako relevantna i za nove generacije umetnika ali i za konceptualni okvir ovogodišnjeg izdanja.

– Dodelom počasne nagrade žiri je posebno želeo da naglasi značaj anagažovanih umetničkih praksi ovog autora i filmskog reditelja koji prevazilaze ograničenja i prevazilaze granice jezika pokretnih slika. To su razlozi zbog kojih se Počasna nagrada 59. Oktobarskog salona dodeljuje Želimiru Žilniku – istakao je Ilić.

On je rekao da se Nagradu 59. Oktobarskog salona dodeljuje radu pod nazivom “Crvena, da te nema trebalo bi te izmisliti” , da je reč o kratkom filmu iz 2021. godine u kome se autorka bavi istorijskim činjenicama i pričama, koje se bez obzira na svoj lokalni kontekst tiču i pitanja kao što su ženska prava, rodna prava, učešće i vidljivost žena u javnom životu kao i drugim pitanjima.

Ko su dobitnici nagrada 59. Oktobarskog salona? 2
Foto:Promo NGVU

– Narativi i sadržaji rada zajedno sa njegovom postavkom u Legatu Vojislava M. Jovanovića Maramboa predstavljaju jednu savršenu zaokruženu konceptualnu i kontekstualnu celinu. To su sve razlozi zbog kojih se Glavna nagrada 59. Oktobarskog salona dodeljuje radu “Crvena, da te nema trebalo bi te izmisliti” i njegovoj autorki Milici Rakić – kazao je Siniša Ilić.

Govoreći o Specijalnoj nagradi 59. Oktobarskog salona koja se dodeljuje Sanji Anđelković za rad “Pogledaj gore! Ja nisam krošnja ja sam glasnik“koji je namenski kreiran za ovogodišnje izdanje Oktobarskog salona Ilić je rekao da je žiri odlučio da je dodeli kako bi podržao umetnička istraživanja i pružio doprinos, koji daju umetnici mlađih generacija.

Ko su dobitnici nagrada 59. Oktobarskog salona? 3
Foto: Promo 59. Oktobarski salon

 

– Specijalna nagrada se dodeljuje ovom radu koji preispituje umetničke pozicije unutar sistema roda, društveno – poltičkih uloga i traumatskih trenutaka iz sopstvene prošlosti. – objasnio je Ilić.

On je rekao da je žiri takođe želeo da skrene pažnju na još jednu saradnju do koje je došlo u okviru ovogodišnjeg Oktobarskog salona .

– U pitanju je rad Antonija Grgića pod nazivom “Hoće li i dalje ostati u dalekoj budućnosti?”, koji je realizovan zajedno u saradnji sa Joanom Knežević, kao autorkom performansa, koji se svake večeri tokom Oktobarskog salona izvodi ispred palate Albanije.

– U potpunosti podržavamo ideju kolektiva Kulturnog centra Beograda da se ova saradnja nastavi – zaključio je Siniša Ilić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari