Koje predstave Narodnog pozorišta su imune na kovid? 1Foto: BETAPHOTO/EMIL VAS/EV

Tek pošto se budu sumirali zaključci s jučerašnjeg sastanka Upravnog odbora Narodnog pozorišta u Beogradu biće jasnije zašto je mimo ovog tela nekoliko predstava planiranih da igraju u 2021. godini skinuto s repertoara ove kuće.

Epidemiološke mere, odnosno, velika glumačka podela predstava koje je kao glavni razlog za povlačenje određenih komada navela direktorka Drame Molina Udovički Fotez, pisac Siniša Kovačević, čija predstava „Godine vrana“ skinuta s repertoara, smatra „notornom besmislicom“.

– To da je komad skinut iz epidemioloških razloga je notorna besmislica. Moj komad je zamenjen nenapisanim komadom Milovana Vitezovića o Svetom Savi koji tek treba da bude završen. Da li će taj novi komad koji treba da zameni moj komad biti imun na kovid i da li su drugi komadi koji su ostali na repertoaru takođe otporni na kovid, a koji po spisku dramatis persona nisu ništa manje obimni od moje drame? – zapitao se Kovačević, dodajući da je među takvim predstavama i Šekspirova „Mera za meru“.

– Jednostavno, to je tako naivna konstrukcija, da ona, kako se to kolokvijalno kaže, ne drži vodu. Naravno da mojim kolegama koji imaju mogućnost da rade na vakcinisanim komadima želim svaku sreću – poručio je Siniša Kovačević za Danas.

On je dodao da više od toga ne želi da komentariše dok ne bude znao epilog sastanka Upravnog odbora, a na isti način reagovala je direktorka Drame Narodnog pozorišta Molina Udovički Fotez.

– Za sve dalje bi bilo dobro da se sačeka Upravni odbor. Što je rečeno – rečeno je. Nema nikakvog smisla bilo šta dalje pričati dok ne bude završen sastanak. Imamo preobiman materijal i nisam sigurna da li će danas sve biti gotovo – izjavila je kratko za Danas Udovički Fotez.

Podsetimo, buru u vezi sa skidanjem predstava sa repertoara Narodnog pozorišta, među kojima je i komad „Godine vrana“ Siniše Kovačevića, podigla je njegova objava na tviteru gde je on ovaj čin ocenio „podaničkim“

– Juče je, bez obrazloženja, pored odluke Upravnog odbora da se komad igra, odlukom upravnice Ivane Vujić, drama „Godine vrana“, skinuta s repertoara Narodnog pozorišta i zamenjena nenapisanom dramom g. Vitezovića. Strah i sluganstvo žive na adresi gde bi trebala da stanuje hrabrost. Bravo! – ironično je poentirao Siniša Kovačević u svom tvitu.

Upravnica Narodnog pozorišta u Beogradu Ivana Vujić je bila nedostupna do zaključenja ovog broja za bilo kakav komentar, Svetislav Bule Goncić, predsednik Upravnog odbora ove kuće, za portal Nova je izjavio da nije upućen u slučaj jer ne prati društvene mreže i da će na današnjem sastanku UO usvajati plan za 2021. godinu, dok je direktorka Drame Molina Udovički Fotez, juče, za isti portal, objasnila da su predstave skinute iz epidemioloških razloga, među kojima je i komad Borisa Liješevića „Rat i mir“ koja ima podelu od više od 30 glumaca na sceni i koji je ovu odluku prihvatio „s potpunim razumevanjem i da je čak razmišljao da to sam predloži“.

Molina Udovički Fotez je dodala da razume nezadovoljstvo Siniše Kovačevića i da ona lično s nestrpljenjem očekuje da se njegova drama pojavi na sceni.

– Čula sam se sa Sinišom, znam da je nezadovoljan, razumem njegovo nestrpljenje i delim želju da što pre njegov komad „Godine vrana“ izađe pred publiku. Želim i ja da se realizuje što pre, jer to je jedan od najboljih još uvek neigranih tekstova živog pisca. Tekst je odličan. Ali sada moramo da vodimo računa o situaciji koja je na globalnom nivou takva kakva je – istakla je Molina Udovički Fotez. Ona je podsetila da je pri stupanju na mesto direktorke Drame obećala da neće remetiti „već postignute dogovore“, a da je tekst Milovana Vitezovića „U ime oca i sina“ predlog za repertoar još za vreme mandata prethodne direktorke Drame Tanje Šljivar.

Pored predstava „Godine Vrana“ Siniše Kovačevića, „Rat i mir“ u dramatizaciji Fedora Šilija i režiji Borisa Liješevića, predloženo je da se sa repertoara skine i predstava „Život i sudbina“ manjinska koprodukcija sa teatrom iz Bremena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari