Kojo: "Stado" je romantična komedija u odnosu na diktaturu koju živimo 1Foto. Aleksandar Letić

Snimanje filma „Mezimica“ reditelja Nemanje Ćipranića, a po scenariju Dimitrija Vojnova, otkazano je svega sedam dana pre nego što je trebalo da počne.

Iako je Filmski centar Srbije odabrao ovaj film i odobrio projekat u maju prošle godine, od projekta se odustalo u poslednjem trenutku, kada su i glumci i čitava ekipa već uveliko bili spremni za snimanje.

Odluku je Upravni odbor FCS doneo na sednici 20. septembra, nakon što su se u javnosti i pojedinim medijima pojavile tvrdnje da Srbija „finansira antisrpske filmove“, a jedan od filmova za koje se tvrdi da „ruži ugled naše zemlje“ upravo je ovo ostvarenje, u kojem je glavne uloge trebalo da tumače Nikola Kojo, Miloš Biković i ruska glumica Aglaja Tarasova.

„Priča govori o bivšem DB-ovcu koji danas radi kao makro. Od trgovaca belim robljem kupuje Ruskinju i zaljubljuje se u nju. Jednog dana trgovci je otimaju, jer su napravili dogovor da nekom stranom klijentu prodaju njeno srce. Onda on kreće u akciju spasavanja i polazi na put iskupljenja“, ukratko je objasnio scenarista radnju filma.

Producent filma Svetozar Cvetković sporazumno je raskinuo ugovor, i to nakon što je reditelj učinio sve što je od njega traženo u pogledu izmena na scenariju.

Kako kaže Vojnov, koji je upravo zbog svih tih izmena i rešio da bude potpisan pseudonimom, postojali su pritisci da do izmena dođe a, kako se priča, i da se od filma u potpunosti odustane.

Nikola Kojo je za Noizz izjavio da ga je producent Svetozar Cvetković obavestio da se film neće snimati i da je to odluka odozgo. Neopoziva, nedvosmislena.

Prema njegovim rečima zabrana može da “ima veze sa novim mentalnim sklopom koji se izrodio u ovoj zemlji, a to je paranoja koja je viši stadijum od autocenzure”.

Ukoliko to nije naredio on lično. On, čije se ime izgovara šapatom. Tada je to cenzura, a možda i osveta meni za “Stado”, u kome se prepoznao. Sa velikom tugom moram da saopštim da je “Stado” sada toliko pase i da u odnosu na diktaturu u kojoj živimo, taj film sada izgleda kao romantična komedija”, rekao je Kojo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari