Kolarac otvara novu muzičku sezonu 1Foto: Wikipedia

Novi ciklus koncerata pod nazivom „Tvoj svet muzike“ koju Centar za muziku Zadužbine Ilije M. Kolarca već drugu sezonu organizuje u saradnji sa Telekomom Srbije biće u znaku klavira.

Povodi su obeležavanje 85. godina Velike dvorane Kolarca, u kojoj su zahvaljući ovom instrumentu u muzici uživale i kao publika stasavale mnogobrojne generacije posetilaca, kao i kampanja za kupovinu novog koncertnog klavira, jer je postojeći na kome se svira svakodnevno star desetak godina što utičena kvalitet koncertih izvođenja i dovodi u pitanje, pre svega gostovanja velikih umetnika, saopšteno je danas na konferenciji za novinare Centra za muziku Kolarčeve zadužbine.

Klavirski koncerti – solistički, dua, kamerni počnju 22. novembra kada će ciklus otvoriti sestre bliznakinje rođene u Turskoj, a školovane u Beču – Ferhan i Ferzan Onder, koje će izvesti dela Sergeja Rahmanjinova, Čika Korije, Fazila Saja i Astora Pjacole. Kako je danas najavljeno, 14. decembra beogradsku publiku očekuje novi susret sa pijanistom Aleksandrom Madžarom, čiji program čine Mocartova, Šumanova i Šopenova dela.

Velika sala Kolarca 85. rođendan proslaviće 4. februara 2017. kada u njoj nastupa violinista Nemanja Radulović sa prijateljima. On će biti deo različitih kamernih „formacija“ koje će svitari dela Jozefa Hajdna, Morisa Moškovskog, Feliksa Mendelsona i, za ti priliku, od Aleksandra Sedlara naručenu rođendansku pesmu. Mesec dana kasnije na istom mestu nastupiće jedan od najvećih italijanskih pijanista današnjice Bruno Kanino, koji će 4. i 5. marta zajedno sa nemačkom violinistkinjom Katarinom Ude izvesti Betovenove sonate. Ovaj ciklus zatvoriće 24. aprila poznati britanski pijanista Fredi Kempf, nekadašnje muzičko čudo od deteta koje je u osmoj godini nastupalo sa Kraljevskom filharmonijom. Na svom prvom gostovanju u Beogradu Kempf će izvesti „ruski program“ – dela Čajkovskog, Prokofjea i Rahmanjinova.

Jasna Dimitrijević, direktor „Kolarca“, kaže da je „neizvesno da li će novi Stenvej stići u ovu kuću do rođendanskog koncerta početkom februara iduće godine“. Prema njenim rečima, ovog leta obnovljena je akcija sakupljanja novca za nov klavir, započeta pre dve godine koncertima u SAD. Ona je najavila i akciju „88 dirki za kupovunu novog klavira“, koja bi trebalo da motiviše nove darodavce, jer bi iz Stenveja trebalo da dobiju dirku za svoju donaciju.

U Kolarčevoj zadužbini najavljuju nastavak saradnje i u novoj sezoni sa Ansamblom Barok, do kraja decembra koncert pijanistkinja Rite Kinke i Biljane Gorunović, koje same biraju program kojim će se posle duže pauze vratiti na koncertnu scenu, šestu sezonu programa za decu.

Sajam na "Kolarcu"

U holu i Muzičkoj galeriji „Kolarca“ ovog vikenda održaće se prvi Sajam muzike. Kako je danas najavljeno, ovaj novi sajam na kulturnoj mapi Beograda trebalo bi da na jednom mestu okupi muzičke umetnike u oblasti klasične i etno muzike, proizvođače i prodavce muzičkih instrumenata, opreme, diskova, izdavače muzičke literature, producente i organizatore festvala – sve koji su uključeni u ovu oblast kulturne industrije. Sajam će imati četiri štanda organizovana prema temama – promocija, edukacija, koncerti, izložbe, a u planu je i šetnja kroz „Kolarac“. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari