Kolege iz Hrvatske o Balaševiću: Čovek kojem nije bila potrebna reklama (VIDEO) 1Foto: Miroslav Dragojević

Legendarni novosadski kantautor Đorđe Balašević preminuo je u 67. godini od posledica upale pluća. Od Panonskog Mornara na društvenim se mrežama opraštaju poštovaoci njegove muzike, odaju mu počast citirajući stihove njegovih pesama, prenosi HRT na naslovnoj strani svog portala.

Legendarni kantautor Đorđe Balašević preminuo je juče od posledica upale pluća na Kliničkom centru Vojvodina.

Prvi singl „U razdeljak te ljubim“ snimio je sa grupom Žetva 1977. Svoje prvo festivalsko zlato odneo je u Splitu s pesmom „Panonski mornar“. Nakon pevanja u sastavu „Rani Mraz“, 80-ih godina kreće njegova solo karijera koja je trajala četiri decenije.

– Arsen i Đorđe su bili po toj autorskoj liniji vrlo povezani, a najlepše trenutke smo proveli kada je Đorđe bio ovde u vojsci u Zagrebu. Onda bi po cele dane pisali, smejali se, zafrkavali se, imali su taj sarkastični humor, priseća se Gabi Novak u izjavi za HRT.

Izdao je 12 samostalnih studijskih albuma i sedam kompilacija najvećih hitova. Njegovi iskreni tekstovi s kojima su se mnogi mogli poistovetiti, obeležili su živote širom bivše Jugoslavije.

– Poznajem njegov rad od samih početaka, vrlo brzo je Đorđe dozreo do ozbiljnog umetnika i kada malo pogledam prodaju karata, mislim da je Balašević bio najjači među svima nama definitivno. To je bio čovek kojem reklama nije bila potrebna, kaže Masimo Savić za HRT.

U svojoj karijeri Đorđe Balašević nije bio samo kantautor, već i scenarista, glumac, pisac, kolumnista.

– Jako sam zatečena odlaskom Đorđa Balaševića. On je bio veliki umetnik, poznavala sma ga lično, tim je više tuga prisutna. Opraštamo se čini mi se u poslednje vreme s velikanima i to mi je jako teško, kaže Jasna Zlokić.

https://www.youtube.com/watch?v=hpmnvFkAJmM

Uz Priču o Vasi Ladačkom, Ringišpil, Slovensku, Devojku sa čardaš nogama, odrasle su generacije kojima je Đole bio poput oca, navodi HRT.

– Obično kad veliki umru, kažu „jedan od najboljih“. Ja mislim da je umro najbolji, pogotovo na toj svojoj planeti na kojoj je delovao. Izuzetno me potreslo, izuzetno me pogodilo, bio sam istinski ljubitelj njegove muzike, ističe Petar Grašo za HRT.

U jednoj ruci mikrofon, a druga ruka u džepu. Punio je dvorane, a publiku je znao i preko četiri sata zabavljati pesmama i anegodatama.

– Ulaznice su nestajale za koncerte Đorđa Balaševića onim čudom kojim su nastajali njegovi stihovi. On je bio čarobnjak stiha, veliki prijatelj reči, pravi mađioničar, ističe Dražen Sirišćević, direktor Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski.

Za svoj rad Balašević je dobio brojne nagrade, a imenovan je i UNESCO-vim ambasadorom dobre volje.

Tuguju za njim danas Hrvatska i cela regija, ocenjuje HRT na svom portalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari