Kolin Farel i Brendon Glison: „Momci kao mi vole da pričaju o svojim osećanjima" 1Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Irski dvojac Kolin Farel i Brendon Glison ponovo su zajedno na velikom ekranu u filmu Duhovi ostrva (The Banshees of inisherin), a tim povodom dali su zajednički intervju za The Guardian.

Glumci su prvi put sarađivali na crnohumornom filmu In Bruges Martina Makdone, a on je ujedno reditelj i novog ostvarenja. Hemiju koju su imali na velikom ekranu 2008. godine preneli su u privatan život, te su sada dugogodišnji prijatelji i jedva čekaju da svi vide novi film.

U Duhovima ostrva, njih dvojica su prijatelji koji prestaju da govore, što donosi i smešne i tužne trenutke. Veruju da film postavlja pitanje kako počinju ratovi i razmatra šta prijateljstva predstavljaju u 2022. godini.

Farel je za ovaj film već dobio nagradu za najboljeg glumca na Filmskom festivalu u Veneciji, a mnogi mu predviđaju i nominaciju za Oskara. Međutim, toga ne bi bilo bez Glisona, za koga kaže da mu je brzo postao dobar prijatelj.

„Za prijateljstvo je potrebno vreme, ali je kod nas drugarstvo nastupilo odmah. Često ste svesni toga da kad procenjujete sami sebe, procenjuje vas i neko drugi. Sa Brendonom to nije bio slučaj“, rekao je Farel.

„Bili smo veoma različiti ljudi“, rekao je Glison, i dodao: „Ali u njemu sam video zajednički entuzijazam za ovaj svet“.

Uz mnoštvo paralela između njihovih likova iz filma i stvarnih osobina, Farel dolazi do toga da problem sa muškom psihom potiče još iz antičkih stoičkih učenja, jer je sve bilo podređeno tome da su emocije izraz slabosti, što je u suprotnosti za glumačkim zanatom.

U filmu veoma važnu ulogu ima i Keri Kondon, Irkinja koja je najviše glumila u Americi i koja je poznatija po svojim sporednim i epizodnim ulogama u serijama, ali se obojica, zajedno sa rediteljem, nadaju da će njeno ime sada znati i mnogi drugi gledaoci.

Pre snimanja ovog filma, Farel je pandemiju provodio sa sinovima koji imaju 13 i 19 godina i često ih pitao da li su u redu, jer je mentalno zdravlje važno. „Uglavnom bi mi rekli ‘Ajde od*ebi’, ali momci poput nas vole da pričaju o svojim osećanjima. Ne moramo da budemo poetski nastrojeni prema svemu, ali pokušavamo da pronađemo balans.“

Novi film stigao je u svetske bioskope, a kod nas se očekuje naredne godine.

Izvor: The Guardian

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari