Kompanija Hofeša Šehtera iz Londona zatvara 20. Beogradski festival igre 1Foto: BFI

Jubilarni, 20. Beogradski festival igre zatvara gostovanje Kompanije Hofeša Šehtera iz Londona – izvođenjem komada “Dvostruko ubistvo” večeras i sutra uveče u Operi i teatru Madlenianum. Iako je ova kompanija na BFI i ranije gostovala sa Šehterovim koreografijama – “Politička majka” i “Sunce”, njen prvi čovek i osnivač prvi put je u Beogradu gde mu se večeras u Madlenianumu uručuje Nagrada BFI “Jovan Ćirilov – za korak dalje” za 2022.

Ovaj svetski priznat izraelski koreograf, igrač, muzičar, kompozitor i mag savremene umetničke igre sedmi je laureat ovog priznanja.

Nagrađen je za komad “Labudov kolač” koji je na 19. BFI izvela Gutije kompanija iz Štutgarta.

Hofeš Šehter juče u razgovoru sa beogradskim novinarima u sedištu Nacionalne fondacije za igru rekao da sa nestrpljenjem iščekuje reagovanje publike BFI na “Dvostruko ubistvo”, premijerno izvedeno 2021. u Londonu, a koje se sastoji iz dva komada – “Klovnovi” i “Ispravka” u kojima je on autor koreografije i muzike.

– ”Klovnovi”, originalno kreirani 2015. za prvi ansambl Holandskog teatra igre iz Haga, a kasnije pretočeni u film za BBC, komad su nabijen energijom i ritmom koji jednostavnim umetničkim jezikom govori o scenskim i pozorišnim ubistvima baveći se pitanjem ravnodušnosti prema nasilju radi zabave. “Ispravka” je nežno, zahtevno delo, sporijeg ritma koje je za mene bilo izazov jer je tražilo drugi ugao sagledavanja ljudskosti u poređenju sa “Klovnovima”. Ideja je bila da “Ispravka” bude neka vrsta poklona publici. Odabrali smo nadu ako poklon, što je teško spovesti, ali smo pokušali – objasnio je Hofeš Šehter.

Na novinarsko pitanje šta ga ispiriše, odgovorio da “kroz komade iscrtava sopstveni život, ono što ga okružuje, pokreće, ali i što mu smeta”.

– Ja sam iz Izraela, rođen sam u Jerusalimu što po prirodi stvari znači i opterećenje pitanjima odmeravanja snaga, nasilja, raznih vođa, moći… – naglasio je Šehter.

On je sa šest godna počeo je da svira klavir, potom je igrao foklor što ga je odvelo do Akademije za igru, a potom i u čuvenu trupu Batševa, mada je jedno vreme igru stavio u drugi plan zbog muzike.

Zaljubljen u bubnjeve studirao je udaravljke, potom je svirao u rok grupi.

Kaže da je kao mlad osim klasike slušao Pink Flojd i Led Cepelin, čija mu je muzika bila inspiracija i u svetu igre.

– Uvek sam čuvao vezu sa muzikom i želeo da je stvaram. Poznavanje muzike je jako važno za koreografju – ističe Hofeš Šehter.

On kaže da je mnogo učio i od velikih savremenih koreografa koji su “kroz slike na sceni stvarali snešto snažno”, pre svih Ohada Naharina, ali da je na njega najveći uticaj imao film.

– Predstave gradim kao film – koristim scenario, ritam, montažu i ostale filmske ‘alate’ – napominje Šehter.

Svoju londonsku kompaniju osnovao je pre 15 godina.

Glavna trupa najveći deo godine provodi na turnejama širom sveta.

Ima 12 do 13 igrača, koji se uglavnom “regrutuju” iz “podmlatka” Kompanije.

Mlada kompanija Hofeš Šehter, kako se juče čulo, ima otvorene audicije na kojima se za sedam do osam novih članova prijavlje po hiljadu kandidata, a kriterijum nije biografija već živi odnos prema sceni, emotvni i ljudski kvalitet mladih umetnika.

Osim što stvara koreografije za svoju kompaniju, Hofeš Šehter sarađuje gotovo sa svim vodećim svetskim kućama savreme igre, pozorištima na Brodveju, prestižnim baletskim i operskim kućama.

Ističe da je zbog saradnje i rada u drugim kompanijama i umetničkim kućama “privilegovan da putuje svuda po svetu”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari