Komšijska parodija na bizaran izum Željka Mitrovića 1

Slikar i karikaturista iz Niša Slavoljub Blagojević izveo je performans u svom dvorištu, iz kojeg inače ne sme da izađe jer je stariji od 65 godina, u kojem se bavi „izumom“ vlasnika Pinka Željka Mitrovića kojim „leči kovid 19“, a u okviru kojeg je prezentovao i najnoviju karikaturu na kojoj je korona virus predstavljen kroz lik predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Performans je prioritetno bio namenjen „samoizolovanom“ komšiluku, a posebno deci, jer podseća na pozorišnu predstavu za najmlađe. Snimljen je mobilnim telefonima, kako bi se „delio dalje“. U njemu Blagojević govori o tome da je korona virus došao u Srbiju, da je veliki naučnik Mitrović, inače veći od Nikole Tesle i Milutina Milankovića, izmislio način da ga se „reši“, ali da on ima još bolji izum – plastičnu ambalažu sa poklopcem nakon pojedenih „grickalica“. Poklopac ambalaže treba staviti na glavu, kako korona virus ne bi ušao u mozak, a njeno dno preko lica, kao vizir.

– Performans je moj bizarni odgovor na bizarni „izum“ Željka Mitrovića, pre svega mašinu za ozoniranje krvi, kojom je, kako kaže, „prvi u svetu“ ukazao na ovaj „metod lečenja“ infekcije korona virusom. U ovoj parodiji ja sam maskiran u vampira koji, naravno, pošto je vampir, plaši virus. To je bar isto toliko naučno potkrepljeno koliko i njegov izum – rekao je Blagojević za Danas.

Blagojević, koji je i bivši direktor Osnovne škole „Miroslav Antić“, već je imao više angažovanih performansa i prezentacija karikatura koji su izazvali pažnju javnosti, ali i „organa reda“. U julu prošle godine policija ga je na silu udaljila sa ceremonije „Srbija 2019“, kojoj su prisustvovali predsednik Srbije i ministri u Vladi, kada je razvio transparent sa karikaturom na kojoj su vodeći srpski funkcioneri predstavljeni kao dronovi.

Mesec dana ranije ga je „privelo“ obezbeđenje Klinike za kardiohirurgiju jer je fotografisao spomen ploču zahvalnosti vojsci, Vladi i narodu SAD za donaciju datu klinici, a potom ga legitimisalo, privremeno mu oduzelo fotoaparat i proveravalo snimljeni materijal. Blagojević je tada za naš list kazao da je fotografisanje bilo inspirisano time što je u medijima objavljeno da je nepoznata osoba nedavno oštetila ploču zahvalnosti na fasadi klinike tako što je bacila balon sa bojom, a da je snimke želeo da iskoristi za dalje performanse.

Sredinom 2018. godine pokrenuo je akciju u kojoj je pokušao da animira umetnike i donosioce odluka da se postavi kamen temeljac za renoviranje slikarskih ateljea u Niškoj tvrđavi, koji su izgoreli u požaru 2003. godine. Uprkos obećanjima, oni do danas nisu obnovljeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari