Koncert brazilske braće Asad 1

Koncertom čuvenog brazilskog dua Braća Asad, koji će izvesti dela Skarlatija, Đulijanija, Rodriga, Vila Lobosa, Gismontija i drugih, uglavnom latinoameričkih kompozitora, večeras u Domu omladine počeće 19. Gitar art festival, čiji je slogan „Biti povezan“.

Braća Serđo i Odair Asad sviraju gitaru od ranog detinjstva, a prvi korak ka njihovoj međunarodnoj karijeri bila je prva nagrada na takmičenju mladih umetnika 1979. u Bratislavi. Danas predstavljaju „reper svim gitaristima na polju postavljanja novih standarda u inovaciji, genijalnosti i izrazu gitarske muzike“, kažu organizatori GAF-a. Odair živi u Briselu gde predaje na Visokoj školi za umetnost, a Serđio u San Francisku i predaje na tamošnjem Muzičkom konzervatorijumu.

Repertoar braće Asad sastoji se od originalne muzike koju je komponovao Serđo Asad, zatim njegovih aranžmana folk i džez kompozicija, kao i od latinske muzike svih stilova. NJihov klasični repertoar obuhvata aranžmane velikih baroknih kompozicija za klavir Baha, Rameua i Skarlatija kao i adaptacije dela raznih kompozitora kao što su Geršvin, Ginaster i Debisi. Braća Asad sarađuju sa velikim imenima klasične muzike, a njihov album „Sergio i Odair Asad sviraju Pjacolu“ iz 2002. nagrađen je Gremijem za latino muziku kao najbolji tango album. Ovo je njihovo drugo gostovanje na GAF-u, na kome će održati i majstorske radionice.

Od 16. do 21. marta na ovogodišnjem GAF-u održaće se 10 koncerata različitim prostorima u gradu – Domu omladine, Centru „Sava“ i Zadužbini Ilije M. Kolarca, kao i dva takmičenja za klasičnu gitaru i kamernu muziku, muzičke radionice i predavanja u Gete institutu. Ove godine na Gitar artu nastupaju domaći i strani muzičari iz sveta klasike, fada, bluza, flamenka i savremenog muzičkog stvaralaštva. Organizatori kažu da će ovogodišnji GAF sa više od 100 učesnika iz 25 zemalja, opravdati status jednog od pet najvećih festivala klasične gitare na planeti, a glavni gost biće portugalska pevačka zvezda Dulse Ponteš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari