Koncert Jane Stojanović 15. januara u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu 1Foto: Arhiva Spomen-zbirke Pavla Beljankog

U organizaciji Internacionalnih susreta violinista, u subotu, 15. januara, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu, biće održan koncert Jane Stojanović, viola, uz klavirsku pratnju Jovane Nikolić. Ulaz je slobodan.

Koncert Jane Stojanović, u organizaciji Internacionalnih susreta violinista, počeće u 18 časova u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, Trg galerija 2.

Talentovana mlada umetnica Jana Stojanović, dobitnica je bojnih nagrada na takmičenjima u Srbiji i učesnica međunarodnih projekata u Švajcarskoj, Italiji, Belgiji i Holandiji. Nastupa u Srbiji, Francuskoj, Švajcarskoj, Nemačkoj i Monaku, sa nekim od najznačajnijih izvođača današnjice kao što su Maksim Vengerov, Reno Kapuson, Žan-Žak Kantorov, Valerij Sokolov, Geri Hofman, Ćećilija Bartoli i mnogi drugi.

Ulaz je slobodan.

Inače, ovo je prilika da publika pogleda i izložbu koja u Spomen-zbirci traje do kraja januara ove godine. Izložba Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i njen arhitekta Ivo Kurtović, čiji je autor dr Valentina Vuković, istoričarka arhitekture i kustos Spomen-zbirke Pavla Beljanskog otvorena je prošle godine kada je obeleženo i šezdeset godina od otvaranja ove institucije za javnost 22. oktobra 1961. godine.

Koncert Jane Stojanović 15. januara u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu 2

Arhitekta, profesor na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu i slikar, Ivo Kurtović (Sutivan na Braču, 1910 – Beograd, 1972), pripada generaciji najznačajnijih  arhitekata na jugoslovenskom prostoru koji su vrhunac karijere ostvarili u decenijama nakon Drugog svetskog rata. Kroz autorske tekstove i postavku izložbe publika ima priliku da se upozna sa realizacijom konkursa za zgradu, arhitekturom Spomen-zbirke u svetlu drugih muzejskih ustanova nastalih u približno isto vreme u zemlji i regionu, kao i sa mediteranskim elementima u Kurtovićevom stvaralaštvu, uz zanimljive podatke iz njegovog privatnog i profesionalnog života.

Izložba prikazuje vredne fotografije i arhivski materijal iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, Narodne biblioteke Srbije, Muzeja hvarske baštine, brojnih privatnih zbirki, kao i novinske članke koji dočaravaju raspoloženje javnosti iz vremena otvaranja Spomen-zbirke i podsećaju na značaj koji je sam događaj imao za tadašnji kulturni život grada i države.

U posebnom segmentu izložena su likovna ostvarenja arhitekte iz zaostavštine porodice, kao i dve makete zgrade koje su uradili studenti Departmana za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu pod mentorstvom svojih profesora.

Izložbu prati katalog prema dizajnu Veljka Damjanovića, čiji sadržaj predstavlja doprinos u sagledavanju bitnih relacija stvaralaštva Ive Kurtovića i arhitekture Spomen-zbirke Pavla Beljanskog sa značajnim primerima projektovanja ustanova kulture u nacionalnim i međunarodnim okvirima. Autorke tekstova u katalogu su dr Jasenka Kranjčević iz Zagreba, koja se niz godina bavi istraživanjem hrvatske graditeljske baštine, dr Valentina Vuković, autorka projekta, i Jasmina Jakšić Subić, viši kustos Spomen-zbirke Pavla Beljanskog. Izložbeni koncept postavke je autorke Lune Šalamon.

Podsećamo publiku da je u prilici i da kupi, po prazničnim popustima, vredna izdanja Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, jer se praznični popust nastavlja do kraja januara ove godine. Snižene su cene  najpopularnijih izdanja ove institucije. Monografiju Spomen-zbirke, na primer, možete nabaviti po ceni od 3.000 dinara, a katalog „Život posvećen umetnosti“ za 400 dinara.

Više informacija iz ovog grada čitajte na linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari