Koncert „Velikani španskog muzičkog pera” u Domu Vojske Srbije 1Foto: MOD

Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ u okviru obeležavanja 120. godišnjice svog postojanja, a u saradanji sa Ambasadom Kraljevine Španije u Beogradu, organizovao je sinoć koncert kojim se pridružio međunarodnom obeležavanju godišnjica smrti trojice najznačajnijih španskih kompozitora 18, 19. i 20. veka i njihovom proslavljenom nacionalnom instrumentu – gitari.

Koncert pod nazivom „Velikani španskog muzičkog pera” održan je u Svečanoj sali Doma Vojske u Beogradu. Specijalni gosti na koncertu bili su Tamara Vučić, supruga predsednika Republike Srbije i ambasador Kraljevine Španije u Srbiji Migel Fuertas Suarez.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, na početku koncerta, načelnik Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički”, kapetan fregate Svetozar Vasileski zahvalio je gostima i publici na prisustvu i istakao značaj obeležavanja jubileja Ansambla, posebno ovog koncerta u okviru međunarodnog obeležavanja vrednog jubileja  španske kulture.

Ambasador Kraljevine Španije Migel Fuertas Suarez istakao je poseban odnos koji dve zemlje imaju i koji je bio naročito dobar u teškim vremenima za srpski i španski narod. On je posebnu zahvalnost izrazio za saradnju koju je u svom ambasadorskom mandatu imao sa Umetničkim ansamblom Ministarstva odbrane „Stanislav Binički” koji i ovog puta učestvuje u međunarodnoj proslavi jubileja koji je posebno bitan španskom narodu.

Na premijernom koncertnom programu publika je mogla da uživa u vokalno-instrumentalnim delima Fernanda Sora, Franciska Tarega i Hoakina Rodriga u izvođenju renomiranih srpskih umetnika, mecosopraniskinje Jadranke Jovanović i gitariste Uroša Dojčinovića, uz pratnju Simfonijskog orkestra Umetničkog ansambla „Stanislav Binički” pod dirigentskom palicoma Katarine Božić.

U programu ove večeri najpre je izvedena čuvena kompozicija „Melodija od Sora”, inače najstariji poznati manuskript ove kompozicije iz XIX veka, koji je bio u posedu Daniela Fortea, a trenutno se nalazi u biblioteci „José Maria López de la Osa” u Madridu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari