Koncert “Za Mošu” okupio veliki broj poštovalaca najvećeg zaječarskog muzičara, osnivača Gitarijade 1Foto: M.S. / Danas

Na košarkaškom igralištu iza zaječarskih srednjih škola održan je koncert “Za Mošu”, posvećen Momčilu Radenkoviću, jednom od najznačajnijih zaječarskih muzičara. On je bio jedan od osnivača Gitarijade, pevač, gitarista i kompozitor legendarne grupe „Zlatni prsti“.

Njegovi prijatelji, kolege, kao i veliki broj Zaječaraca, okupio se sinoć na košarkaškom igralištu kod srednjih škola, mestu na kome je Momčilo Moša Radenković održao jedan od poslednjih koncerata.

“Zbogom ostaj”, “Budi hrabra”, Super finale” i mnogobrojni hitovi grupe “Zlatni prsti” sinoć su vratili publiku u neka lepša vremena.

Branko Grujić, Mošin prijatelj, koji u Americi živi duže od 20 godina kaže je za Danas da se nada da će ovaj koncert postati tradicionalan.

Koncert “Za Mošu” okupio veliki broj poštovalaca najvećeg zaječarskog muzičara, osnivača Gitarijade 2
Foto: M.S. / Danas

“Moša je bio moj drug. Družili smo se više od 50 godina. On me je naučio da sviram, a nakon toga sam sa njim nastupao. Snimili smo jedan mali album nedavno. Trebalo je da bude publikovan, ali je Moša preminuo. Nadam se da će se ovakav koncert održavati svake godine”, istakao je Grujić, koji je jedan od inicijatora ovog koncerta.

Prema rečima našeg sagovornika, ljudi nisu svesni kakav je značaj Momčila Moše Radenkovića, njegovih pesama, kao i Gitarijade, koju je on sa svojim bratom osmislio.

“Zahvaljujući Moši, Zaječar je širom bivše Jugoslavije bio poznat, pored “Kristala”, i po “Gitarijadi”, i grupi “Zlatni prsti”. Dok sam bio u vojsci u Zagrebu, na radiju sam slušao Mošine pesme i srce mi je bilo puno”, sa nostalgijom se seća prošlosti Grujić.

Koncert “Za Mošu” okupio veliki broj poštovalaca najvećeg zaječarskog muzičara, osnivača Gitarijade 3
Foto: Glas Zaječara

Koncert „Za Mošu“ organizovali su MG studio, picerija Scena, XLR udruženje muzičara i Rok klub Zaječar.

Momčilo Moša Radenković rođen je 1951. godine u Zaječaru, gde je završio srednju tehničku školu. Radio je kao muzički urednik i ton – majstor u Radio Zaječaru, zatim se bavio ugostiteljstvom, ali će ostati upamćen kao frontmen grupe “Zlatni prsti”, popularne širom nekadašnje Jugoslavije.

Ova rege i rok grupa, koja je kasnije promenila naziv u “Nokaut” izdala je dva albuma i sedam singl ploča i ispisala zlatnim slovima deo istorije zaječarske urbane muzike.

Momčilo Moša Radenković preminuo je prošle godine. Ostaće upamćene kompozicije “Budi hrabra” i „Zbogom ostaj mila moja“ uz koje su mnoge generacije Zaječaraca patile za prvim ljubavima, ali i “Igraj rege”, “Kako da osvojim tebe”, „Žuti taxi“, „Ima nešto u tebi što nikom poklonio ne bih“ i brojne druge.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari