Slobodan Bane Radenković: Prva Gitarijada je održana u Domu JNA 1Foto: M.S. / Danas

Član nekadašnje legendarne grupe “Zlatni prsti” iz Zaječara Slobodan Bane Radenković kaže da su prvu Gitarijada u Zaječaru osmislili njegov brat Momčilo Moša Radenković, legendarni pevač i gitarista ove grupe, i on.

Prema rečima Baneta Radenkovića, on je bio menadžer grupe “Zlatni prsti”, dok je, sada pokojni, Moša Radenković bio njihov lider.

“Sećam se da je 1968. godine bio „Bum“ festival u Novom Sadu, i naredne godine je bio odložen, i ja sam se dosetio da napravimo sličan festival u Zaječaru i da ga nazovemo “Gitarijada”. Prva Gitarijada u Zaječaru je održana 1970. godine za vreme zimskog raspusta u Domu JNA”, objašnjava Radenković.

Kako on ističe za Danas, da bi ispunio tada zimski raspust, koji je trajao tri nedelje, osmislio je kako će izgledati prva Gitarijada.

“Pošto su svirke u Domu JNA bile održavane petkom i subotom, predložio sam da se Gitarijada održava sredom i četvrtkom, i to, prve nedelje samo bendovi iz Zaječara, druge nedelje bendovi iz Timočke krajine, dok treće nedelje bilo bi veliko finale”, kaže sagovornik Danasa.

Slobodan Radenković kaže da na početku stvaranja Gitarijade, nisu dolazili afirmisani bendovi, ali i da pobednici na početku nisu stvarali velike karijere.

Slobodan Bane Radenković: Prva Gitarijada je održana u Domu JNA 2
Foto: M.S. / Danas

“Drugu Gitarijadu smo napravili na leto 1970. godine , treću u zimu 1971., četvrtu u leto i petu 1972. za vreme zimskog raspusta. Na toj petoj Gitarijadi je došao sada pokojni Nikola Nešković sa emisijom “Veče uz radio”, doveo reportere, i napravljena je do tada najbolja Gitarijada. Nakon toga Moša i ja smo otišli u vojsku”, priseća je Bane Radenković.

Nakon povratka iz vojske rečeno nam je da mi više ne možemo da organizujemo Gitarijadu, i da na dalje organizator manifestacije biće Savez socijalističke omladine u Zaječaru.

“I tako dok smo bili u vojsci, napravljena je još jedna Gitarijada, a nakon toga ona nam je oduzeta. Žao mi je što su nam to oduzeli, i nisu ispoštovali nas koji smo Gitarijadu napravili”, ističe on i dodaje:

“Sada su malo tu nepravdu ispravili, tako što se dodeljuje nagrada za najbolji vokal, koja nosi ime po mom bratu Momčilu Moši Radenkoviću, i koju ću ja dodeliti i dodeljivati”.

Radenković ističe da su ih nekoliko puta zvali da budu članovi žirija, ali stiče se utisak, da niko nije želeo da kaže ko je stvarno osmislio i napravio prvu Gitarijadu, i da je to grupa “Zlatni prsti” iz Zaječara.

Najveći hitovi grupe Zlatni prsti iz Zaječara, još uvek se slušaju na svim radio stanicama širom bivše Jugoslavije, a najveći hitovi su “Zbogom ostaj mila moja”, “Budi hrabra”, “Žuti taksi”, “Mala igrajmo rege” i mnoge druge.

Slobodan Bane Radenković: Prva Gitarijada je održana u Domu JNA 3
Foto: M.S. / Danas

“Sa našim pesma sedamdesetih godina bili smo prvi na listi najslušanijih pesama Jugoslavije, što govori kakvu smo muziku tada stvarali”, napominje naš sagovornik.

Prema rečima sagovornika Danasa, oni su jednom učestvovali na Gitarijadi, ali više je to bio revijalni nastup, i tada su dobili specijalnu nagradu Gitarijade.

Radenković kaže da će Gitarijada nastaviti da bude takva kakva jeste, sa malo publike, pošto za velike manifestacije potrebno je mnogo novca.

“Da bi se Gitarijada proširila, potrebno je mnogo novca, i da je u velikom gradu. Drago mi je što je prve večeri bilo puno publike, i nadam se da to nije samo zbog lepog vremena, i nedostatka zabave, već zaista iz ljubavi prema Gitarijadi”, zaključio je Slobodan Bane Radenković, član legendarnog sastava grupe “Zlatni prsti” iz Zaječara i jedan od osnivača Gitarijade.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari