Koncerti pijanista Jovana Peruničića i Jovana Marinkovića i gudačkog kvarteta „MERAKI” u Gvarnerijusu 1Foto: Promo

U četvrtak, 1. decembra, s početkom u 20 časova, koncertnu scenu Gvarnerijusa podeliće dvojica višestruko nagrađivanih pijanista raskošnog talenta, jedni od najboljih studenata Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu – Jovan Peruničić i Jovan Marinković! Na programu su dela Skarlatija, Betovena, Lista i Ditijea.

Dan kasnije, u petak, 2. decembra (20č) publika u Gvarnerijusu moći će da uživa u nastupu sjajnog gudačkog kvarteta „MERAKI”. Kvartet su osnovale studentkinje master, specijalističkih i doktorskih studija Fakulteta muzičke umetnosti, violinistkinje Violeta Ćirić i Nada Šarković, violistkinja Ena Vaganek i čelistkinja Magdalena Matić. Na programu su dela Hajdna, Betovena i Dvoržaka, a kao gošća koncerta nastupiće pijanistknjinja Isidora Simović.

Oba koncerta deo su jedanaeste sezone ciklusa „FMU i Gvarnerijus nagrađuju” koji se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, a ulaz na sve koncerte ciklusa je slobodan.

Jovan Peruničić (Beograd, 1999.) bavi se muzikom od svoje šeste godine i još tokom osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja osvaja brojna priznanja i nagrade. Krajem 2019. godine upisuje Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi renomirane profesorke Ljiljane Vukelje, dok 2020. paralelno upisuje Univerzitet za muziku i umetnost u Gracu, Austrija (Universität für Musik und darstellende Kunst Graz) gde započinje saradnju sa renomiranim profesorom Liborom Novačekom. Za vreme studija nastavlja da niže uspehe, 2021. osvojio je prvu nagradu na internacionalnom takmičenju „Davorin Jenko“ u Beogradu, kao i treće nagrade na evropskim konkursima „Orbetello piano competition“ (Italija) i „Gustav Mahler prize piano competition“ (Češka republika).

Često nastupa u rodnom Beogradu, ali i inostranstvu – kuća Đuzepe Verdija u Milanu, „Kultursalon“ i „Florentinensaal“ u Gracu , čuveni zamak „Koldic“(okolina Lajpciga), Dom filharmonije Gustava Malera u Jihlavi(Češka republika). Pijanistički stil Jovana Peruničića prepoznatljiv je po izrazitom virtuozitetu, ubedljivom nastupu i velikom dinamičkom spektru, koji publiku ne ostavlja ravnodušnom.

Jovan Marinković (Vranje, 2000.) trenutno je student četvrte godine klavira na „Fakultetu muzičke umetnosti“ u klasi profesorke Ljiljane Vukelje. Osvajao je brojne nagrade na takmičenjima od kojih se izdvajaju: tri prve nagrade na takmičenju „Stanislav Binički“ u Beogradu, prva nagrada na međunarodnom takmičenju „Davorin Jenko“ u seniorskoj kategoriji 2021. godine, druga nagrada na međunarodnom takmičenju „Bijenale“ u Banjaluci, prve nagrade na „Takmičenju malih pijanista“ u Vranju. Nastupao je u mnogim značajnim salama: Velika sala Kolarčeve zadužbine, Galerija Kolarčeve zadužbine, sala Beogradske filharmonije, sala Studentskog kulturnog centra, Ruski dom, Kombank dvorana. Aktivno nastupa kao solistički i kamerni muzičar. Dobitnik je stipendije za izuzetno nadarene studente kao i stipendije grada Vranja. Usavršao se na majstorskim kursevima kod Zorana Imširovića, Masako Sakai, Zorana Jančića.

Koncerti pijanista Jovana Peruničića i Jovana Marinkovića i gudačkog kvarteta „MERAKI” u Gvarnerijusu 2
MERAKI, foto Kristina Radojčić

Gudački kvartet Meraki osnovale su Violeta Ćirić, Nada Šarković – violine, Ena Vaganek – viola i Magdalena Matić – violončelo, i zajedno nastupaju od 2020. godine. Iako mlad ansambl, od svog osnivanja do danas, Meraki kvartet je održao veliki broj nastupa u Srbiji i inostranstvu. Pored koncerata u Beogradu (Kolarčeva zadužbina, Centar lepih umetnosti Gvarnerijus, SKC, UK Parobrod, Jevrejska opština, Društveni centar KROV, KC Čukarica, Galerija N.EON, Hrišćanska Adventistička Crkva itd.), Kragujevcu (Galerija Narodnog muzeja), Smederevskoj Palanci (Narodni muzej), kvartet je nastupio na obeležavanju dana rođenja Stevana St. Mokranjca u Negotinu (Galerija Doma Kulture), na Kvartetijadi (Jevrejska opština), kao i na manifestaciji ARLEMM u Beogradu, i u okviru samog ARLEMM festivala (2021, 2022) u Arilju, gde je kao dobitnik stipendije imao čast da se usavršava na masterklasu kod profesora Katarine Popović i Emilija Percana.

U julu 2022. godine, kvartet je održao koncert u okviru festivala Toppenkurset i Festspillene Helgeland u Norveškoj. Tokom boravka u Norveškoj, kao dobitnice stipendije, imale su priliku da se usavršavaju kod Gunhild Nordahl (Gunnhild Oddbjørnsdatter Nordahl), Maksvel kvarteta (Maxwell Quartet) i maestra Nikolasa Kartija (Nicholas Carthy). U avgustu ove godine, učestvovale su na manifestaciji Art Okupacija u Somboru, gde su održale koncert, a nastupile su i u sklopu 6. Međunarodnog festivala kamerne muzike u Vršcu u septembru. Pored pomenutih, Meraki kvartet se do sada usavršavao kod pedagoga Nataše Petrović, Mirjane Nešković, Ladislava Mezeia, Tomaša Pokšivinjskog i Vide Vujić. Članice kvarteta trenutno su studenti master, specijalističkih i doktorskih studija na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, na odseku za kamernu muziku, u klasi prof. Katarine Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari