Koncertom gitariste Jamanda Koste i fado pevača Antonija Zambuše otvara se 24. Gitar art festival 1foto Marija Mlađen/ATAImages

Dvojac poznatih svetskih umetnika – čuveni brazilski gitarista Jamandu Kosta i popularni portugalski mag fada Antonio Zambuša u MTS dvorani otvaraju 24. Gitar art festival. Jamandu Kosta stari je gost GAF-a, dok je Antonio Zambuša prvi put pred beogradskom publikom.

Iako ova dvojica umetnika dugo sarađuju, prvi zajednički koncert održali su prošle godine u Lisabonu povodom 200. godišnjice nezavisnosti Brazila i od tada gostuju po Portugalu i Španiji. Koncert kojim su otvorili GAF deo je njihove velike turneje.

– Sve što se događa na sceni stvar je trenutnog raspoloženja, a ne dogovora unapred ili scenarija. Na programu je uvek nešto novo, iznenađenje i za nas i za publiku – rekao je Jamandu Kosta na konferenciji za novinare u GAF-u, uoči koncerta.

Ovaj svetski poznati virtuoz na gitari sa sedam žica, rođen je u Paso Fundu, Rio Grande do Sul, na jugu Brazila.

Gitaru je počeo sa uči sa sedam godina, a kasnije se usavršavao kod Lucija Janela, argentinskog virtuoza koji je tada živeo u Brazilu.

Na sceni je od 17. godine, a kao gitarista, kompozitor i aranžer ne uklapa se ni u jedan muzički pravac, već stvara svoj jedinstveni stil, koji je inspirisao je mnoge mlade muzičare.

Antonio Zambušo jedan je od najvećih savremenih umetnika, autora i izvođača portugalske muzike i jezika.

Uključivši uticaje brazilskih pesama, posebno Bosa Nove, Zambušo je srušio stvarne i imaginarne granice, spajajući dve strane Atlantika.

Njegova muzika, prvobitno zasnovana na tradiciji Canto Alentejano i Fada, doprinela je stvaranju jedinstvene umetničke ličnosti i inspirisala je novi ciklus u portugalskoj muzici.

Izmene

Program 24. GAF-a zbog nedavnih tragičnih događaja u Srbiji unekoliko je promenjen.

Za jesen odložen je samo jedan koncert – spektakl koncert benda Stons, dok su koncerti klasične muzike iz Narodog pozorišta u Beogradu preseljeni na Kolarac u istom terminu i sa neizmenjenim programom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari