Koncertom Najdžela Kenedija počeo 50. BEMUS 1Foto: Najdžel Kenedi

Koncertom popularnog britanskog violiniste Najdžela Kenedija u Centru “Sava” večeras su počele 50. Beogradske muzičke svečanosti.

Muzičar svetske klase Kenedi je zajedno sa kamernim orkestrom svirao dela Johana Sebastijana Baha, Džordža Geršvina i svoju kompoziciju posvećenu Poljskoj iz koje je njegova supruga.

– Baha sviram svakog dana i to je za mene neka vrsta psihološkog i fizičkog treninga. To je način da ostanem u formi. Kad svakog jutra sviram Baha, to je za mene pravo duhovno iskustvo. Bahova muzika na mene deluje terapeutski. Snaži moj um i ostavlja moje telo u dobrom treningu… U drugom delu koncerta publiku očekuju divne kompozicije koje je Geršvin stvorio. U pitanju su nežne note koje krepe dušu svakoga ko ih sluša, ali i onih koji će ih sviraju – izjavio je Kenedi po dolasku u Beograd, gde je do sada više puta nastupao.

Neformalan, sklon improvizaciji i iznenađenjima, zaljubljenik u džez koliko i u klasiku, đak iz škole legendarnog Jehudi Menuhina, Kenedi uživa reputaciju jednog od vodećih svetskih virtuoza na violini, i prema rečima organizatora 50. BEMUSA, glavna je zvezda ove jubilarne manifestacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari