Konferencija „Savremene tendencije u američkom horor filmu” u okviru Festivala nezavisnog američkog filma 1Foto: IndieBelgrade 2022/ Promo

U okviru 8. Festivala američkog nezavisnog filma IndieBelgrade biće održana konferencija na temu Savremene tendencije u američkom horor filmu, koju osmišljava i moderira dr Dejan Ognjanović.

U fokusu konferencije biće nezavisni i niskobudžetni američki horor filmovi nastali u 21. veku kao i glavne tendencije, tematike i problemi kao što su: politička korektnost i smrt subverzivnog B-filma, toksična muškost, rasna i rodna (LGBT) pitanja, žanrovska ortodoksija i inovacija, fenomen pronađenog snimka (eng. found footage), tzv. „uzvišeni” ili „post-horor” i trend koji čine horor rimejci, nastavci i franšize.

Osam učesnika će izlagati na osam tema, u dve sesije 12. i 13. novembra, nakon kojih je predviđena diskusija. Na konferenciji će učestvovati poznati domaći, regionalni i inostrain filmski kritičari i poznavaoci žanra mlađe i srednje generacije. Nakon završetka konferencije radovi učesnika biće objavljeni u dvojezičnom zborniku (na srpskom i engleskom), uoči sledećeg izdanja festivala 2023. godine.

PROGRAM KONFERENCIJE:

SUBOTA 12.11.2022. (15-17 časova)

  1. Žanrovska ortodoksija i inovacija – Miloš Cvetković
  2. Rimejci, nastavci, franšize, ributovi – Mateja Ðedović
  3. Rasna pitanja (#black lives matter) – Igor Stanojević
  4. #Metoo i toksicna muškost – Mario Kozina

NEDELJA, 13.11.2022. (15-17 časova)

  1. Rodna (LGBT) pitanja – Dragan Jovićević
  2. „Elevated horror“ / „Post-horror“ – Dejan Ognjanović
  3. Torture Porn fenomen – Romain Roll
  4. Politicka korektnost i smrt subverzivnog B-filma – David Flint

Ulaz je slobodan za sve zainteresovane posetioce.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari